Peres fél - és üzletfél?

Kökény Mihály szükség esetén kivizsgáltatja, hogyan került az egészségbiztosító szerződött partnerei közé a Genoid Kft., erősítette meg kérdésünkre az egészségügyi miniszter. A cég ez év szeptemberétől végezhet OEP-finanszírozással mikrobiológiai és géndiagnosztikai vizsgálatokat. A Genoid Kft. a 2002-ben, egy komolyan vitatott ügy kapcsán ismertté vált H-MED Kft. egykori telephelyén és eszközeivel végzi a PCR labordiagnosztikai vizsgálatokat.

A H-MED-et Mikola István akkori egészségügyi miniszter a "sanda vállalkozások" között említette. A cég a Honvéd kórház alvállalkozójaként működött egészségügyi szolgáltatóként, s vállalt rövid határidőre költséges laboratóriumi vizsgálatokat az ország bármely egészségügyi megrendelőjének. Rövid idő alatt az átlagos laboratóriumok bevételének sokszorosát érte el. A Mikola István minisztersége alatt megkezdett vizsgálatsorozat után máig tartó polgári per indult, amelyben az OEP, szerintük valós teljesítés nélkül felvett mintegy másfél milliárd forintot követel vissza a cég fővállalkozójaként szereplő Honvéd kórháztól. A H-MED-del ugyanis az egészségbiztosítónak egyáltalán nem volt közvetlen szerződéses kapcsolata, a laborszolgáltatásokat a Honvéd kórházon keresztül finanszírozták. Az évek óta húzódó eljárás alatt a H-MED eladta gépeit a Genoid Kft.-nek. S bár a szolgáltatások befogadásáról döntő bizottság az idén tavasszal nem javasolta, hogy az OEP szerződjön a Genoid Kft.-vel, a cég neve az utolsó pillanatban mégis odakerült a befogadottak listájára. Lapunknak a Pénzügyminisztérium sajtóosztálya hétfőre ígért magyarázatot arra, hogy mi történhetett a szakbizottság által készült listával a PM és az egészségügyi tárca közötti egyeztetéseken. Tény, hogy a jelenlegi állás szerint az OEP az általa nagy összegre perelt H-MED felszerelésével dolgozó új céggel köt szerződést.

Időközben az egykori "H-MED-ügy" is újabb fordulatot vett. Az OEP főigazgatója a nyár végén ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, amelyben az - álláspontja szerinti - elszámolási csalások kivizsgálását kezdeményezte a rendőrségen.

Tiltakozó ápolókTiltakozik a szegedi kórház fegyelmi tanácsának határozata ellen a Magyar Ápolási Egyesület, valamint a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara. Balogh Zoltán, az ápolási egyesület elnöke lapunknak elmondta: fölháborító, hogy orvost nem, csak szakdolgozókat vonnak felelősségre a két beteg leletének elcseréléséért. Miközben az ápolónak nincs önálló döntési jogköre, minden, beteggel kapcsolatos tevékenysége orvosi utasítás alapján történhet. A szakma szabályai mindenkire egyformán vonatkoznak az egészségügyi ellátás területén, függetlenül attól, hogy milyen jogállás alapján végzi azt. Kökény Mihály egészségügyi miniszter is elégedetlen a fegyelmi tanács döntésével. Mint azt az MTI-nek elmondta: annak ellenére, hogy a szegedi városi kórházban történt tragikus kimenetelű betegcsere körülményeit vizsgáló fegyelmi tanács nem vonhatta felelősségre az ügyeletvezető orvost, egyértelmű, hogy ő is mulasztást követett el. Kökény azt mondta: "ha valaki ezt úgy értelmezi, hogy ez a felelősség nem terjed ki az orvosra, az téved". A szegedi városi kórház fegyelmi tanácsa szombaton jelentette be, hogy két ápoló és egy beteghordó elbocsátásáról, valamint egy másik ápoló megrovásáról határozott a tragikus kimenetelű betegcsere ügyében. Az ügyben indított rendőrségi vizsgálat befejezése a hónap második felében várható - közölte. (D. A. N.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.