Többségében köztörvényeseket kínoztak az Abu Graib börtönben

A Bagdad melletti Abu Graib börtönben megkínzott és megalázott iraki foglyok csaknem kivétel nélkül köztörvényes bűnözők voltak, akiktől aligha remélhetett használható értesüléseket az amerikai hírszerzés - állapította meg csütörötkön a visszaélések feltárásával foglalkozó független amerikai bizottság.

James Schlesinger, a testület elnöke a szenátus katonai bizottsága előtti meghallgatásán úgy nyilatkozott, hogy a világraszóló botrány elhíresült digitális fotóin látható foglyok többsége köztörvényes bűnöző.

Joseph Lieberman demokrata párti szenátor megkérdezte, hogy ha semmit sem lehetett megtudni tőlük, miért félemlítették meg őket az arcukba vicsorító kutyákkal és miért kényszerítették őket meztelenségre. Schesinger válasza: esetenként puszta szadizmusból. Hozzátette, hogy a tartalékos katona rendőröket a katonai hírszerzés tisztjei buzdították az ilyen viselkedésre így a foglyok lemeztelenítésére.

A meghallgatáson megállapították, hogy a börtönben negyvennégy féle visszaélést követtek el, ebből tizenhármat a katonai hírszerzés által lefolytatott kihallgatások során.

Két tábornok a szenátusi bizottságnak elmondta, hogy a Központi hírszerző Ügynökség (CIA) kérésére az amerikai hadsereg az eddig kitudódottnál is sokkal több foglyot tartott az Abu Ghraib-i börtönben és más hasonló intézményben nyilvántartás nélkül azzal a céllal, hogy eldugja őket a nemzetközi vöröskereszt ellenőreinek az orra elől.

Az amerikai szárazföldi erők kebelében végzett augusztusi vizsgálat nyolc ilyen "kísértetfogoly" esetét azonosította. A feltárásban részt vett két tábornok a meghallgatáson úgy becsülte, hogy ez a szám elérheti a százat is, de a pontos számot nem lehet tudni a nyilvántartás hiánya miatt.

Túlnyomó többségében nem iraki ellenállók, hanem köztörvényes bűncselekmények elkövetéséért szabadságvesztésre ítélt foglyok voltak azok a személyek, akikről az bagdadi Abu Graib börtönben készültek a megkínzásukat és megalázásukat ábrázoló fényképek - állapította meg egy független amerikai bizottság.

James Schlesinger volt védelmi miniszter, a testület vezetője a világbotrányt kavart kínzási esetek hátterének feltárását célzó kongresszusi meghallgatási sorozatba illeszkedő folyamat keretében csütörtökön számolt be a szenátus védelmi bizottsága előtt munkatársaival elvégezett munkájának eredményéről.

"Talán csak egy kivételével" mindannyian köztörvényesek voltak, így az embertelen bánásmód teljesen fölösleges volt, hisz nem tudtak kicsiholni belőlük olyan információkat, amelyek hasznosak lettek volna az arab országban állomásozó amerikai haderő számára - vonta le a következtetést Schlesinger.

Ha viszont katonai hírszerzési szempontból használhatatlan alanyok voltak, akkor vajon miért engedtek rájuk kutyákat, miért kötötték őket meztelenül pórázra? - tette fel a kérdést a bizottság vezetője, aki szerint erre az lehet a válasz, hogy bizonyos esetekben pusztán csak a szadista hajlamok kiélése miatt. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.