Mennyire beteg a rokkant?

Senki nem tartja megfelelőnek a rokkantosítás és a rehabilitáció mai rendszerét. Az átalakítás szakmai programja már évek óta ott hever a fiókban.

Évente több mint százezren állnak orvos szakértői bizottságok elé rokkanttá nyilvánításukat kérve. Tavaly 42 ezren jutottak ellátáshoz. Az elutasítási határozatok nagy száma ellenére mintegy 800 ezren élnek meglehetősen alacsony öszszegű rokkantnyugdíjból.

Leggyakrabban mozgásszervi megbetegedésekre, gerincbántalmakra, pszichiátriai panaszokra, magas vérnyomásra hivatkozva kérnek idő előtti rokkantnyugdíjazást - mondta lapunknak Juhász Ferenc, az Országos Orvosszakértői Intézet (OOSZI) igazgatója. Sokan okkal, de az is tény, hogy 1990 óta négyszer több lett a rokkant-, mint az öregségi nyugdíjas. Az OOSZI adatai szerint a rendszerváltás idején a kérelmek harmadát, ma már felét utasítják el.

A Fact Intézet rokkantságról és rehabilitációról szóló tanulmánya szerint az orvosok úgy érzik: kettős szorításban dolgoznak, nap mint nap szociálisan kiszolgáltatott emberek érdekei és a szakmai tisztesség között kell választaniuk. Sokan ugyanis a fenyegető munkanélküliség elől menekülnének a rokkant státusba. Ha sikerrel járnak, a felülvizsgálatok során gyakran szinte automatikusan meghosszabbodik - állandó jövedelmet garantáló - rokkantsági státusuk. Igaz, a közelmúltban napvilágra került korrupciós vádak, feljelentések miatt szigorúbbá vált az elbírálás. Az is előfordult, hogy közel hatvanéves emberek többévi rokkantellátás után hirtelen ismét munkaképessé váltak. (Tavaly júliusban több orvos került a lapok címoldalára leszázalékolási korrupció gyanúja miatt, bilincsben vitték el őket a rendőrök, és rövid előzetes fogva tartás után hosszú heteket töltöttek házi őrizetben. Ügyükben még ma sem zárult le a rendőrségi vizsgálat.)

- A rendszer szereplői közül senki nem tartja megfelelőnek a rokkantosítás és a rehabilitáció jelenlegi rendszerét - ismertette a vizsgálat tapasztalatait Füzesi Zsuzsa, a kutatás vezetője. Mint mondta: az 1983-ban készült átfogó jogszabály alapján ma nem lehet hitelesen elbírálni a rokkantosítási kérelmeket, hiszen szétrobbant a társadalom szerkezete, megváltozott a gazdaság, belépett a munkanélküliség.

Évek óta fiókban van, de ma sem tudni, mikor kerül a kormány elé a rendszer átalakításának szakmai koncepciója. Pedig az elképzelés szerint a jövőben a "mennyire beteg" helyett a még "mire alkalmas" elv szerint vizsgálnák a rokkantnyugdíjazást kérő embereket. Végleges ellátást, azaz rokkantnyugdíjat csak a visszafordíthatatlan károsodást szenvedett emberek kaphatnának. A megmaradt fejleszthető képességet orvosi és foglalkoztatási rehabilitáció révén segítenék. A lábadozás idejére a jelenlegi rokkantellátás helyett úgynevezett rehabilitációs járadékot folyósítanának; ez egy-két évig járna. Szükség esetén a tartósabb rehabilitációs járadékot 2-5 éven át vehetné igénybe a rászoruló.

Hárommillió nappal csökkent a táppénzes napok száma az év első felében, s ezzel sikerült az erre szánt pénzt az előirányzaton belül tartani - tájékoztatta lapunkat Móricz Ferenc főosztályvezető. A mérséklődéshez a tavaszi influenzajárvány elmaradása és az ellenőrzés szigorítása is hozzájárult.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.