SZDSZ: folytatás Csillag és Wekler nélkül?

Elképzelhető, hogy az SZDSZ nem jelöli újra Csillag Istvánt a gazdasági miniszteri posztra. Az igazán éles koalíciós egyeztetések előtt a szabad demokraták lezárják belső vitájukat is, és elfogadják Wekler Ferenc lemondását a parlament alelnöki tisztségéről.

Kiss Péter vagy Gyurcsány Ferenc jelölését is elfogadhatónak tartja a miniszterelnöki posztra az SZDSZ - értesült lapunk. A szabad demokraták mai frakcióülésükön tárgyalnak a szocialisták két miniszterelnök-jelöltjéről. Kuncze Gábor pártelnök szombaton, az új kormányról folytatott első koalíciós tárgyalás után közölte: az MSZP joga a miniszterelnök-jelölés, a szocialista párton belüli folyamatokat nem kívánják befolyásolni. "Azt sem engedjük meg, hogy az MSZP-n belüli vitákba bevonjanak minket, ezért nem foglalunk állást személyi kérdésekben" - jelentette ki Kuncze. A pártelnök kérdésünkre egyértelművé tette, hogy megjegyzése Gyurcsány Ferenc pénteki bejelentésére is vonatkozik. A szocialista politikus újságíróknak azt mondta, hogy felhívta őt Kuncze Gábor, és biztosította arról, hogy személye a kisebbik kormánypárt számára elfogadható, "de másokkal együtt".

Kuncze szerint az SZDSZ számára a hangsúly az eddiginél hatékonyabb, határozottabb kormányzati munkán van. A koalíciós egyeztetéseken ezért azt képviselik, hogy folytatni kell a magyar gazdaság versenyképességének javítását, törekedni kell az államháztartási egyensúly megteremtésére, és nem szabad feladni az uniós felzárkózást szolgáló konvergenciakritériumokat. Az SZDSZ továbbra is szükségesnek tartja az adócsökkentést, magántőke bevonását az egészségügybe és a privatizáció folytatását. (Az MSZP Társadalompolitikai Tagozata szombaton közleményben tudatta, hogy ellenzi a megbukott kormány és az ÁPV Rt. privatizációs terveinek keresztülhajszolását, mert nem értenek egyet a stratégiai és a nyereséges állami, illetve önkormányzati vagyon privatizálásával.)

Értesülésünk szerint korántsem biztos, hogy Csillag Istvánt - akinek menesztése idézte elő a miniszterelnök bukását - az új kabinetbe is jelöli az SZDSZ. Úgy tudjuk, hogy Csillag - akárcsak korábban többször - most is felajánlotta a szabad demokrata vezetésnek, hogy feláll, ha ezzel megszüntethet egy feszültséget a koalíciós együttműködésben. Eltávolításához ugyanis nemcsak Medgyessy, hanem MSZP-s politikusok is ragaszkodtak. Az SZDSZ-ben a hét második felében dőlhet el végleg, hogy "megterhelik-e az új helyzetben is" az MSZP-vel való kapcsolatukat Csillag újbóli jelölésével vagy sem.

A valóban éles koalíciós egyeztetések előtt a szabad demokraták ma lezárnak egy a párt számára kínos és belső konfliktusokat okozó ügyet. A képviselőcsoport ugyanis minden bizonnyal elfogadja Wekler Ferenc lemondását a parlament alelnöki tisztségéről. Wekler azért kénytelen távozni, mert hozzátartozóival együtt 270 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott szőlőültetvények telepítésére, és képviselőként kezdeményezte annak a területnek az átsorolását egy jobb borvidékhez, ahol földje van.

A koalíciós tárgyaláson az MSZP-t Kiss Péter, Kovács László, Szili Katalin, Lendvai Ildikó és Jánosi György, az SZDSZ-t Horn Gábor, Kuncze Gábor, Fodor Gábor, Pethõ Iván és Szent-Iványi István képviselte
A koalíciós tárgyaláson az MSZP-t Kiss Péter, Kovács László, Szili Katalin, Lendvai Ildikó és Jánosi György, az SZDSZ-t Horn Gábor, Kuncze Gábor, Fodor Gábor, Pethõ Iván és Szent-Iványi István képviselte
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.