A Mindentudás Egyeteme az A 38-as hajón folytatódik

A Mindentudás Egyeteme a következő előadáson a művészet hatásmechanizmusát vizsgálja, utána pedig az alkotásban megnyilvánuló destruktív erőkről lesz szó.

A Mindentudás Egyeteme (ME) nyári programsorozata a látvány biológiájáról és esztétikájáról szóló beszélgetéssel folytatódik hétfőn a Petőfi híd budai hídfőjénél horgonyzó A 38-as hajón.

Az este hatkor kezdődő hétfői beszélgetésen pszichológus, filozófus és művészettörténész vizsgálja, hogyan jut el az ember a mindennapi tapasztalattól, a megszokott látványalkotástól a művészi megtapasztalásáig, az egyedi, szokatlan élmények feldolgozásáig.

A kulturális tapasztalat képes-e felkészíteni az elmét a befogadásra, jelzi-e, hogy valami értékessel van dolga, illetve létezik-e valamilyen biológiai korlát, amelyet semmiféle művészi eszköz nem haladhat meg - olvasható az ME honlapján.

Az egy héttel későbbi, augusztus 30-i beszélgetés témája a kreativitás és a patológia kapcsolata: az, hogy minden jelentős alkotás átlép egy bizonyos határt, miközben teremt, rombol is, és sokszor belső, destruktív erők hátterére épít. Két jelentős alkotó, Ferenczi Sándor pszichoanalitikus és József Attila alkotói személyisége áll majd a beszélgetés középpontjában.

A Mindentudás Egyetemén ősszel az ötödik szemeszter kezdődik. A 2002 szeptemberében indított sorozatban, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia, a Matáv és az Axelero Internet közösen kezdeményezett, négy szemeszteren eddig hetvenhét előadás hangzott el. A televíziós nézettség heti 250-300 ezer fő, a rádiós hallgatottság pedig heti 40 ezer főre tehető - közölte korábban Pásztory Tamás, a Matáv vezérigazgató-helyettese.

A szervezők az ötödik szemeszterre 17 előadást terveznek, a szeptember 6-i nyitó előadáson a Kaliforniában oktató Berend T. Iván történész, az MTA egykori elnöke beszél a globalizációról, valamint a centrum és a periféria viszonyáról. Előadást tart majd többek között Kósa Éva, a gyereknevelés és média kapcsolatáról, Maróth Miklós az iszlámról és Szabó Miklós a népek keveredéséről.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.