Magánszőlő-telepítés állami forintokból

Az SZDSZ ügyvivői testülete kedd esti ülésén nem marasztalta el Wekler Ferencet, az Országgyűlés alelnökét amiatt, hogy közvetlen családtagjai szőlőültetvény-telepítésre 270 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak, de többen helytelenítették a lehetőség igénybevételét. Lapunk információi szerint korábban több politikus, illetve hozzátartozója kért és kapott szőlőtelepítési támogatást. Így Sárazsadányban összesen 13 hektár szőlő telepítéséhez kért állami támogatást a Szárhegy-dűlő-Sárazsadány-Tokaj-Hegyalja Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. A Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége és Kékessy Dezső egykori párizsi nagykövet résztulajdonában lévő cég 71,5 millió forint összértékű beruházásából 41,5 millió forintot a központi költségvetés állt.

A rendelkezésünkre álló iratok szerint szőlőtelepítésre kapott többmilliós támogatást Demeter Ervin (Fidesz), valamint Mádi László fideszes képviselő felesége. Néhány százezer forintos támogatást nyert el Font Sándor MDF-es honatya is félhektárnyi szilvaültetvény telepítésére.

Tudni kell azonban, hogy ez év április 30-ig bizonyos, nem különösebben nehezen teljesíthető feltételek teljesítése esetén bárki kaphatott állami támogatást szőlőültetvény telepítésére. Ilyen célra az agrártárca összesen 1,8 milliárd forintot osztott szét. A gazdák az ültetvénytelepítés költségeinek legfeljebb negyven százalékát, ám legfeljebb hatvanmillió forintot kaphattak vissza nem térítendő állami támogatásként. E célra azonban más jogcímen is lehetett támogatást szerezni, de előírás volt, hogy a különféle szubvenciók csak az ültetvénytelepítés költségének 75 százalékát tehetik ki. Ez volt az utolsó lehetőség arra ugyanis, hogy a magyar szőlőtermő terület állami források igénybevételével növekedjék. Az Európai Unió ugyanis nem ad lehetőséget szőlőtelepítések támogatására.

Az állami forintok elnyerésére akkor adhatott be pályázatot a magánszemély vagy gazdasági társaság, ha az ültetvény létesítési költségének negyedét előteremtette. Ezentúl vállalni kellett azt is, hogy a szőlőültetést egy éven belül befejezi és ültetvényét a termőre fordulást követően öt évig rendeltetésének megfelelően hasznosítja. Fontos kritériumnak számított az is, hogy állami pénzt csak a saját tulajdonú vagy tartós bérletben használt területen végrehajtott, legalább 1500 négyzetméteres szőlőültetvény telepítésére lehetett igényelni.

A Fidesz korábban jelezte, hogy összeférhetetlenségi eljárást indít a szabad demokrata politikus ellen amiatt, hogy állításuk szerint képviselőként saját érdekében kívánta módosíttatni szőlőföldjeinek besorolását. Géczi József Alajostól, a parlament illetékes bizottságának elnökétől úgy értesültünk, hogy ilyen indítvány nem érkezett a testülethez.

A Magyar Demokrata Fórum szerint 2004 augusztusában a Wekler-ügy kezelésével az SZDSZ "a nagy rendszerváltó erőből a korrupció felett szemet hunyó cinikus kormánypárt lett" - közölte az MDF elnöksége szerdán az MTI-vel.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.