London emberi embrióklónozást engedélyezett

Első ízben adtak engedélyt emberi embriók kutatási célú klónozására Nagy-Britanniában. A brit bioetikai felügyelet, a HFEA szerdán hagyta jóvá a newcastle-i egyetem tudósainak erre vonatkozó kérelmét.

A Stem Cell Csoportban tömörült kutatók, Miodrag Stojkovic vezetésével, emberi embriók őssejtjeinek segítségével akarnak gyógyító eljárásokat kidolgozni olyan betegségekre, mint a diabétesz, a Parkinson- és az Alzheimer-kór. Az embriók előállításához ugyanazt a módszer kívánják alkalmazni, mint a híres Dolly bárány klónozásához.

A Stem Cell kérvénye megosztotta a brit tudóstársadalmat. Hat brit etikaszakértő levélben kérte a HFEA-t az engedély megtagadására. Az úgynevezett gyógyászati célú klónozást etikátlannak tartják az ellenzők. David King molekuláris biológus, a klónozásellenes Human Genetics Alert csoport tagja szerint ezzel első ízben lépi át az etika határát a tudomány.

Nagy-Britanniában 2001-ben legalizálták az emberi embriók kutatási célú klónozását. A fajfenntartást szolgáló emberklónozást a törvény továbbra is bünteti, s tíz évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja.

Az első emberi embrióklónozásra februárban Dél-Koreában került sor. Hasonló kísérletek vannak folyamatban az Egyesült Államokban is.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.