Nem léphet Izrael földjére Vanunu brit segítője

Nemkívánatos személynek nyilvánította Avraham Poraz izraeli belügyminiszter Peter Hounam brit újságírót, aki 18 évvel ezelőtt közzétette Mordehai Vanunu vallomásait, a múlt hónapban pedig a tilalom ellenére újabb interjút készített az "izraeli atomkémmel".

A miniszter szerint Hounam tevékenysége továbbra is "veszélyt jelent Izrael állam biztonságára". A brit riportert májusban rövid időre őrizetbe vette az izraeli titkosszolgálat, miután többórányi újabb interjút rögzített videóra a BBC és a Sunday Times című brit lap számára Vanunuval, akinek pedig megtiltották, hogy a szabadulásától számítva hat hónapon át kapcsolatba lépjen külföldi tudósítókkal.

A ma 60 éves független újságíró 1986-ban publikálta a Sunday Timesban Vanunu nyilatkozatát az izraeli nukleáris arzenálról. Vanunut emiatt 18 évi börtönre ítélték, amelyet teljes egészében le is töltött. Bár az egykori "atomkémet", aki eredetileg a Dimona izraeli atomerőmű technikusa volt, április 21-én szabadlábra helyezték, de továbbra is szigorú korlátok között kell élnie. Nem találkozhat például külföldiekkel az izraeli biztonsági szervek előzetes engedélye nélkül.

Izrael, amely nem írta alá az atomsorompó-egyezményt, soha nem ismerte el, hogy atomfegyverrel rendelkezne. Külföldi katonai szakértők szerint azonban legalább 100-200 nukleáris robbanófej lehet a birtokában.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.