Töltse a nyarat az űrben!

Akinek a nyári szabadságolások előtt a Föld már nem elég izgalmas, mehet az űrbe nyaralni. Az idők szavára jól ráérző brémai Pro Toura Space vállalkozás máris változatos űrprogramot hirdet földön és levegőben, enyhén és nagyon kalandvágyóknak.

Ha például valaki csak a súlytalanságot szeretné kipróbálni, ezt többféleképpen is megteheti: ha ragaszkodik a Földhöz, akkor irány az Európai Űrközpont kölni kiképzőközpontja, ahol szimulált körülmények között repkedhet. A kissé merészebbeknek ajánlható a súlytalanság megtapasztalása eredeti körülmények között, őket egy Il-76-ossal felviszik nyolcezer méter magasba, majd egy speciális manőver után teljes 25 másodpercre megszabadulnak teljes súlyuktól. "Az emberek ilyenkor úgy repülnek, mint a madarak" - lelkendezik Walter Drasl, a cég vezetője.

Mindehhez csupán előzetes orvosi vizsgálat kell, no meg némi pénz: a pontos összeget nem árulja el, de nagyságrendekkel kevesebb, mint a 20 millió dollár, amit legutóbb az amerikai Dennis Tito vagy a dél-afrikai Mark Shuttlworth egy valódi űrutazásért fizetett.

Akinek még ezután is maradt kedve az űrhöz, és vonzódik a misztikumhoz, megtapasztalhatja a kozmosz végtelen feketeségét is: ehhez a vállalkozó szellemű egyént - a moszkvai űrhajós-kiképzőközponttal együttműködve - egy szuperszonikus repülővel küldik fel 30 kilométer magasba, ahol aztán kedvére nézelődhet. Drasl szavai szerint itt már "érzékelni lehet a meggörbült horizontot", és talán átértékeljük azt is, hogy milyen jó, ha az embernek szilárd talaj van a lába alatt. A földhözragadtabbaknak ajánlhatók az űrhajóskiképzés egyes szakaszain való részvétel a fekete-tengeri kiképzőközpontokban. Ki tudja, egyszer talán a földi életben is jól jöhet a Szojuz-modul vészkijáratainak feltérképezése és a katapultálás gyakorlása. Drasl a cég honlapján többek között azt is felveti, hogy micsoda frenetikus hatással lehet az üzleti partnerekre, ha egy céges rendezvényt stílusosan egy rakéta fellövésével zárnak: minderről és még sok másról tudnak gondoskodni. A korábbi Lufthansa-pilóta ugyan elismeri, hogy az űrhajósok részéről volt némi ellenállás, hogy beengedjék zárt világukba a laikusokat, de állítólag mára meg tudta győzni őket arról: nem mini-Disneylandet csinál, csupán az emberek érthető kíváncsiságát elégíti ki.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.