Biztonságunkért, városainkért

A Népszabadság május 24-i számában cikket írtam a terrorizmus elleni harcról. Arról, hogy szerintem miért lenne veszélyes, ha a nyugati katonák - köztük a magyar önkéntesek - már most kivonulnának Irakból, és hagynák, hogy Bagdadban a terroristák vegyék át az uralmat. Cikkemre ketten is válaszoltak. Egyikük régi barátom, Eörsi István (Fájdalmas közbeszólás, június 1.), bátor humanista író, másikuk kijelölt támadóm, Kupper András (Témajavaslat Demszky Gábornak, június 3.),

Kupper első kérdése, hogy miért foglalkozom külpolitikával. Nos, azért, mert az SZDSZ európai parlamenti választási listavezetője vagyok, és EP-képviselője leszek. Azért, mert az Európai Fővárosok Uniója elnökeként és Budapest főpolgármestereként tudom, hogy a terrorizmus első számú célpontjai a nagyvárosok, tehát minden törvényes és hatékony eszközzel harcolnunk kell ellene. Azt is tudom, hogy a nyugati világ biztonsága oszthatatlan, és immár mi, magyarok is a Nyugathoz tartozunk. Persze megértem, hogy a Fideszt zavarja listavezetői aktivitásom, hiszen - ha hihetünk a közvélemény-kutatásoknak - egyre több korábbi Fidesz-szavazó gondolja úgy, hogy ezentúl a liberális SZDSZ-re adja voksát.

Örülök, hogy Kupper András és Eörsi István velem együtt elismerik, hogy Szaddám Huszein kegyetlen diktatúrájának megdöntése helyes döntés volt. Kevésbé örülök, hogy részletes érvelésemet a konzervatív frakcióvezető két bekezdésben véli megcáfolni. Ez komolytalanná teszi írását. Vele szemben Eörsi kidolgozottan és színvonalasan képviseli a nyugati baloldali értelmiség - és természetesen a saját - álláspontját, melynek lényege az, hogy a kínvallatások következtében "az iraki inváziót igazoló emberjogi érvek" elvesztették relevanciájukat.

Cikkemben én magam is hangsúlyosan elítéltem ezeket a gyalázatos tetteket. Üdvözöltem a bűnösök ellen lefolytatott első pert, mely nyilván nem az utolsó. Fenntartom, hogy a demokráciát alapvetően az különbözteti meg a diktatúrától, hogy itt kiderülhetnek a visszaélések és bűnök, és a közvélemény nyomására megbüntetik a felelősöket - akár a legmagasabb szintig is elmenve. Huszein idején viszont évtizedekig százezerszer több embert kínoztak meg, valószínűleg sokkal kegyetlenebbül, de a diktatúra Amerikának köszönhető bukásáig emiatt senkit nem vontak felelősségre. "A történtekből tehát - mint írtam - nem az a tanulság, hogy a demokratáknak nem kell harcolniuk a terror, a hatalmi visszaélés, a kínzás ellen, hanem az, hogy otthon is harcolniuk kell ellenük." Ezért harcoltunk Eörsi Istvánnal együtt a bolsevik diktatúra ellen oly sok évig. Eörsi azonban elfelejti, hogy ha a reagani Amerika a világot nem osztja "a Jó és a Rossz hatalmaira", és nem buktatja meg a "Gonosz birodalmaként" aposztrofált Szovjetuniót, akkor most aligha vitázhatnánk a Népszabadság hasábjain bármiről is.

Egyetértek vitapartnereimmel: az ENSZ-nek, a NATO-nak, az EU-nak és lehetőleg az iszlám országoknak kell megerősíteniük az iraki küldetés legitimációját. Az iraki ideiglenes kormánynak az ENSZ nagykövete segítségével történt minapi megalakulásával az első fontos lépés meg is történt ebbe az irányba. Eörsivel ellentétben azonban meggyőződésem, hogy éppen az volna "bűnpártolás", ha már most kivonnánk csapatainkat Irakból. Ez esetben ugyanis a Szaddám karhatalmistáiból lett milicisták és az oda áramlott terroristák martalékául dobnánk oda húszmillió irakit, és felbátorítanánk a világterrorizmust.

A Fidesz frakcióvezetője felszólít, hogy a terrorizmus helyett foglalkozzam a főváros ügyeivel. Vele ellentétben úgy gondolom, hogy a terrorizmus elleni harc éppenséggel fővárosi ügy. Nemcsak Budapesten, hanem a világ minden fővárosában. A nagyvárosok biztonságát pedig alapvetően veszélyeztetné, ha a Nyugat felelőtlenül hagyná egy olajtartalékokkal ellátott terrorista állam kialakulását.

Kuppernek kár aggódnia, hogy túl sokat foglalkozom az unióval. Éppen azért készülök az Európai Parlamentbe, hogy több pénzt szerezzek az ország összes városa - köztük Budapest - fejlesztésére. Az eredményes lobbizásban már van tapasztalatom. A Nagykörút felújításától a 4-es metróig minden nagyobb fővárosi beruházáshoz sikerült uniós pénzeket hazahoznom. Ezután a többi magyar városért is dolgozom majd.

Ami pedig Budapestet illeti, valóban "lehetne sorolni a problémák sokaságát", amelyekből sokkal többet oldottunk volna már meg, ha az Orbán-kormány nem tekinti ellenségének a haza fővárosát, és nem ott tesz keresztbe neki, ahol csak tud. A konzervatív politikusnak talán az fáj, hogy az általuk okozott lemaradást lassan sikerül behoznunk. A Kupper által reklamált kátyúzás és szőnyegezés például a Medgyessy-kormánnyal kötött múlt heti megállapodásnak köszönhetően valósággá válik. 131 magyar város - benne Budapest - tömegközlekedésének állami normatív finanszírozásáról is megállapodtunk. A budapesti Országházból tehát máris sikerült forrást szereznem a magyar városok részére. Brüsszelből is ugyanígy fogok pénzt hazahozni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.