Csodás napok a cirkuszban

A cirkusz hőskorában szemfényvesztők, erőművészek, lánctépők, csodabogarak lepték el a porondot, sok-sok évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a műfaj megkomolyodjon, és megjelenjenek a művészi igényeknek is megfelelő légtornászok, akrobaták, egyensúlyozó művészek, zsonglőrök, ugrócsoportok. A világ számos pontján - köztük nálunk - még ma is az utóbbiak jelentik a cirkuszművészetet, míg máshol inkább a társművészetekkel kombinált műsorokban vélik megtalálni a műfaj jövőjét. Az új utakat keresők a klasszikus cirkuszi mutatványokat gyakran ágyazzák a színház, a revü, a kortárs tánc elemei közé, és ebből mi is kaptunk némi ízelítőt a közelmúltban, gondoljunk csak a Trafóban vendégszereplő, svéd Cirkus Cirkör előadására vagy a Felvonulási téren felállított buboréksátorban fellépő, francia Les Arts Sauts légtáncestjére.

A Fővárosi Nagycirkusz a hét végén mindkét irányzat kedvelőinek valódi különlegességet ígér. Október 5-én, délelőtt és 6-án délután a Nemzeti Táncszínház és a Fővárosi Nagycirkusz közös rendezésében a Táncvarázslatok a cirkuszban című műsor kerül a porondra. A Novák Ferenc ötlete alapján, Novák Ferenc és Foltin Jolán forgatókönyvéből készült, furcsa előadást a tavalyi, Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatták be először. A néptáncokra, népszokásokra épülő, valódi artistaszámokkal dúsított darab ötlete az első pillanatban meglepő, ám ha a cirkuszművészet előképére, a mutatványosok produkcióival is tarkított utcaszínházakra, a vándorkomédiásokra vagy a csepűrágókra gondolunk, kiderül: ami először meghökkentőnek tűnik, nem több mint a régi hagyományok újraértelmezése. És így már nagyon is kezelhető ez a régi-új előadás, mely a két, látszólag összeférhetetlen műfaj kapcsolódási pontjait keresi. Amelyben kárpát-medencei magyar népszokások kelnek életre, a decemberi regöléstől a szentivánéji tűzugrásig. Amely a farsang uralkodójának, Konc királynak és az azt követő böjti időszak fejének, Cibere vajdának küzdelméről szól.

Míg az akrobaták, zsonglőrök, bűvészek közreműködésével eltáncolt mesés történet az új utakat kereső cirkusz világát idézi, addig az október 5-én délután, a 6-én délelőtt és este, valamint 7-én délelőtt porondra lépő Anhui Kínai Nemzeti Cirkusz a hagyományos cirkuszművészet attrakcióiból nyújt ízelítőt.

A manézs világának értői szerint a kínai cirkusz felülmúlhatatlan, művészeire mintha nem vonatkoznának a fizika törvényei, ők valóban lehetővé teszik a lehetetlent. Az anhui cirkusz akrobatái díjak sokaságát hozták el a világ nagy cirkuszfesztiváljairól, ünnepelték őket Párizsban, Monte Carlóban.

A kínai artisták valóban a műfaj legjobbjai. Talán akad, aki emlékszik egy Zhang Fan nevű, tizenkét éves kisfiúra, aki két esztendeje, a III. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, egy lazán lengedező dróton sétált kézen járva, szaltózott, egykerekű biciklizett; a kínai cirkuszművészet fiatal akrobatája talpra ugrasztotta a nagyérdeműt.

De elég megnézni a mellékelt fényképet (tíz szék és hét akrobata, elképesztő balanszba rendezve), hogy elhigygyük: a hét végén, a Fővárosi Nagycirkuszban valóban eláll majd a lélegzetünk. Ráadásul a varázslat rövidesen folytatódik: október 20-án A cirkusz csodás világa címmel színre kerül a nagycirkusz új műsora is, és az ínyencek is készülhetnek a 2002. január 4-10-éig tartó IV. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválra.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.