Őssejtbank nyílt Miskolcon

Megkezdte működését Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban az ország első őssejtbankja.

A szülés után a köldökzsinór, illetve a méhlepény véréből megfelelő körülmények között elraktározott sejteket később felhasználhatják ma még gyógyíthatatlan betegségek kezelésében. A még nem differenciálódott embrionális őssejtektől például az Alzheimer- és a Parkinson-kór, a cukorbaj gyógyítását remélik. Az őssejtek lényegében korlátlan ideig tárolhatók, egy esetleges műtét során bármikor felhasználhatók.

Az elmúlt évben döntött úgy az egészségügyi tárca, hogy szabályozza a köldökvér levételének, szállításának és tárolásának feltételeit. E szerint a beavatkozásra csak olyan intézmények jogosultak, ahol megvannak a szakmai minimumfeltételek, a miskolci ilyen. A borsodi sejtbankban nemcsak saját célú, hanem közhasznú őssejttárolást is végeznek. Az Egészségügyi Tudományos Tanács két évvel ezelőtt fogadta el az Országos Gyógyintézeti Központ, a miskolci kórház és a budapesti székhelyű, az ivarsejtek fagyasztására, tárolására szakosodott Krio Rt. kezdeményezését. Az újszülöttektől levett köldökzsinórvér tároltatását először a Sejtbank Kft. vállalta, a cég azonban Belgiumba szállítja a mintákat, ahol egy laboratóriumban 20 évig vállalják a tárolást, mindez 300 ezer forintba kerül.

Tegnap nyitották meg Nagy-Britanniában, Hertfordshire-ben azt az őssejtbankot, ahol egyaránt tárolnak majd magzattól és felnőttektől származó őssejteket - jelentette a BBC. A laboratórium megnyitása ellen tiltakoztak az abortuszellenes aktivisták. Szerintük ez a módszer etikátlan és szükségtelen. Az őssejtkutatás támogatói viszont azt mondják: pontosan tudni kell, hogyan működnek az őssejtek, miként differenciálódnak, s alakulnak át különféle sejtekké. Az őssejtkutatás az utóbbi néhány évben valóságos iparággá vált.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.