Verejtékező festmények

A héten nyílt meg a Vadnai Galériában (V., Mérleg u. 12.) Erdélyi Gábor fiatal festőművész kiállítása legújabb, zömmel olajfestékkel vászonra festett képeiből, a Kis jelenség című sorozatából.

A Vadnai Galéria egy éve költözött jelenlegi helyére: a Mérleg utcába. Előtte Vadnai Ágnes és férje egy bevásárlóközpontban nyitották első galériájukat. Céljuk, hogy a már befutott, ismert hazai festőket kezdő művészekkel együtt szerepeltessék. Így állított ki náluk Bak Imre, új helyük nyitókiállításán Fehér László, most pedig Erdélyi Gábor.

A fiatal festőművész, az előző Velencei Biennále egyik magyar résztvevője, gyakran használ különleges anyagokat képei alapjául. Például színes selymekre festi motívumait, egy szemet vagy víztócsákat. Pillás-hajszálas képeinél a halvány szempillákat és szálakat csak közelről lehet észrevenni, viszont a képeket nagy méretüknél fogva eleve messzebbről kell nézni, azaz elsőre absztrakt, monokróm képet látunk.

A Vadnai Galériában folytatja vízzel és nedvességgel foglalkozó festményeinek sorozatát. Törmeléküvegből 670 fokon kiolvasztva kapta meg azokat a pici üvegcseppecskéket, amelyeket most képeibe vagy leginkább azok felső szegélyére ragaszt. Festményein, az egységes színmezőben gyakran jelenik meg egy-egy felismerhető motívum: egy kézfej, csemperészlet, egy arc profilban vagy például a Kis jelenség című munkán egy korlát részlet; e képekhez általában a verejtékezés és a vízcseppek fogalmát társítjuk. Erdélyi ezeket a cseppeket, a harmatot a valóságban is oda ragasztja, ahol ki szoktak csapódni: a korlát tetején vagy a homlokon.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.