Dávid Ház lett az Andrássy-palota

David Krausra, Izrael volt magyarországi nagykövetére emlékeztek tegnap azon az ünnepségen, amelyet az Andrássy úton lévő volt Andrássy-palotában tartottak. A Plaza Centers Europe cég közép-európai központjává avanzsált épületben Judit Várnai-Schorer izraeli nagykövet, Sammy S. Smucha, a Plaza Centers vezérigazgatója és a Krausz család jelenlétében avatták fel David Kraus mellszobrát.

Az Oktogon közelében lévő, 1882-ben elkészült épületet a borkereskedő Jálics család emeltette. Az 1870-es években beépített út egyik utolsó, már a foghíjtelkek beépítésének időszakában megkezdett építkezése volt ez. Az építtető a cégalapító fia volt, a terveket Kallina Mór készítette (az ő munkája volt többek között a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga is). Az építész az a Pucher József volt, aki többek között a New York-palota építésénél is közreműködött.

A városi palota első emeletét Jálicsék bérbe adták Andrássy Aladárnak, Andrássy Gyula külügyminiszter, majd miniszterelnök fivérének. Az építtetők még a századforduló előtt el is adták a palotát az Andrássy családnak. Bár Andrássy Aladár és neje halála után, az 1920-as években a család kiköltözött belőle, az épület egészen az államosításig tulajdonukban maradt.

A palota, amely már építésekor is igen igényes, magas színvonalú épület volt - kialakítottak benne például fürdőszobát is, holott abban a korban ez egyáltalán nem volt jellemző -, immáron a Plaza Centers Europe közép-európai központja. Mint azt a cégvezető, Sammy S. Smucha a tegnapi ünnepélyes átadáson elmondta: bár nem Budapest üzleti tevékenységük központja, úgy gondolják, a közép-európai térségnek nemcsak földrajzi, hanem gazdasági, politikai, társadalmi értelemben is centruma. Ezért döntöttek úgy, hogy itt alakítják ki regionális központjukat.

A cég által felújított épület a tegnapi ünnepélyes avatás során a Dávid Ház elnevezést kapta, Izrael volt magyarországi nagykövete, a tavaly elhunyt David Kraus emléke előtt tisztelegve. Mellszobra előtt emlékbeszédet mondott mások mellett Judit Várnai-Schorer, izraeli nagykövet és Motti Zisser, az Europe Israel elnöke is. A visszaemlékezések során elhangzott: a Dávid Ház egy kiváló ember emlékét őrzi méltó körülmények között.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.