Banántermesztés háztájiban?

Egyre több őstermelőnek álcázott nepper árul a fővárosi piacokon. Míg a hivatalos álláspont szerint nepperek alig vannak a budapesti vásártereken, a kereskedők, kofák 30-70 százalékra teszik arányukat. Az ellenőrizhetetlen forrásból árusító nepperekre számos panasz érkezik mind a vásárlóktól, mind a kereskedőktől. A piacfelügyelők tehetetlenek a szabályos igazolványt felmutató "lakótelepi" őstermelőkkel szemben.

A Kofakamara elnöke hetven százalékra becsüli a nepperek arányát az őstermelői piacok eladói között. Kmetty Ágoston szerint a fő gond, hogy ellenőrizhetetlenek. A vevő számos alkalommal hozza vissza a megvásárolt portékát, és ilyenkor mindig a tisztességes kereskedőket találja meg. Kmetty szerint szakértő szem hamar észreveszi, hogy nem kiskertből származik az áru. Előfordult már, hogy az őstermelő banánt vagy kora tavaszi epret kínált, ami pedig, hacsak nincs háztájija a déli országokban, lehetetlen.

Kmetty elmondta, hogy mindez anynyira zavaró, hogy értekezletet tartottak a nagybani piacon a kis- és nagykereskedők és a termelők, ám semmire sem jutottak. Kmetty szerint ma már sok piacról csapatosan mennek ki a kereskedők az MDF-piacokra hétvégeken, mert ott nem kell a vásárcsarnokbeli szigorú feltételeket betartani, és így versenyhelyzetbe kerülhetnek a nepperekkel szemben. A helyzeten szerinte drákói intézkedések bevezetésével lehetne javítani: szigorúbb piacfelügyelői fellépéssel kikergetni a piacokról a neppereket, délben be kellene zárni a piac őstermelői részét, valamint az összes közterületen betiltani az árusítást.

A Hunyadi téri piacon a Lehel bezárása után jelentek meg az álőstermelők - mondta Nagy Zoltán piacfelügyelő. Folyamatosan érkeznek a panaszok rájuk mind a vásárlóktól, mind a régóta a piacra járó valódi kistermelőktől. Az előbbiek a kiszolgálásra és a kulturálatlanságra panaszkodnak, utóbbiakat pedig lehetetlenné teszik dömpingáron kínált árujukkal. A nepperek ugyanis vagy a nagybani piacról hozzák a hajnali kínálatból megmaradt, olcsó zöldséget, vagy a Szedd magad!-akciók keretében szerzik be teherautószámra a gyümölcsöt. Így jóval olcsóbban tudják kínálni az őstermelők által termesztett és árusított portékánál.

Nagy elmondta: hiába tudja, hogy az adott (ál)őstermelő földje nem termelhet meg egyik héten mázsaszám kukoricát, másik héten ipari mennyiségű barackot, ha az őstermelői igazolvány valamint a permetezési napló rendben van, nem tilthatja ki őket a piacról. Tapasztalatai szerint bárki könnyen vehet vagy szerezhet őstermelői igazolványt. Általában az agglomerációs településeken vagy kissé távolabbi városokban szokták beszerezni a nepperek az iratokat, tudják, hogy a piacfelügyelőnek nincs annyi ideje, hogy kimenjen ellenőrizni az igazolvány valóságtartalmát. Úgy gondolja, ilyen feltételek között az egész őstermelői intézmény, jogszabályi háttérrel együtt komolytalanná válik, nincs értelme fenntartani.

Mazug László kistermelő már többször majdnem ölre ment a Hunyadi téri piacon a nepperekkel. Mint elmondta, bizonyos napokon elárasztják a piacot, dömpingáraikkal lehetetlenné teszik a valódi őstermelőket. Mazug több rokona, ismerőse árusít budapesti piacokon, ahol tapasztalataik szerint az őstermelői részeken hasonló a helyzet. Úgy becsüli, hogy a budapesti pultos őstermelői helyeken árusítók 30 százaléka nepper. Mazug a Hunyadi térin kívül az erzsébeti és a Fehérvári úti piacot említette, ahol gyakran találkozni álőstermelőkkel.

A fővárosi Csarnok- és Piacigazgatóság (Csapi) piacaira nem jellemző, hogy nepperek árusítanának - nyilatkozta lapunknak Agócs Péter, a társaság kereskedelmi igazgatóhelyettese. (A Hunyadi téri és az erzsébeti piac nem a céghez tartozik.) Úgy becsüli, hogy az említett személyek aránya minimális, de őket is azonnal kiteszik, ha rájönnek, hogy csalnak. Hozzátette: ha az őstermelő bemutatja érvényes igazolványát, nem vonhatják kétségbe annak valódiságát.

Egyre több őstermelőnek álcázott nepper árul a fővárosi piacokon. Míg a hivatalos álláspont szerint nepperek alig vannak a budapesti vásártereken, a kereskedők, kofák 30-70 százalékra teszik arányukat. Az ellenőrizhetetlen forrásból árusító nepperekre számos panasz érkezik mind a vásárlóktól, mind a kereskedőktől. A piacfelügyelők tehetetlenek a szabályos igazolványt felmutató "lakótelepi" őstermelőkkel szemben.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.