Hajnalban indul a koronahajó

Nagyboldogasszony napján az egyik legmodernebb dunai hajóval szállítják a Szent Koronát a fővárosból Esztergomba. Habony Árpád koronagondnok szerint nem kell tartani attól, hogy az ereklye megsérül az út során: a koronát speciális tárolóeszköz, hordvitrin védi a külső veszélyektől.

A Szent Koronát szerda hajnali három órakor hozzák ki a Parlamentből, és ezzel kezdetét veszi a Nagyboldogasszony napján tartandó millenniumi programsorozat. Az ereklyét a Budapest hajón helyezik el, amely négy órakor indul az ünnepségek helyszínére, Esztergomba.

A sajtóban az utóbbi napokban aggodalmak fogalmazódtak meg azzal kapcsolatban, hogy a dunai hajóút során a hőmérséklet változása, illetve a dízelmotoros hajó rezgése nem tesz-e kárt a Szent Koronában. Habony Árpád koronagondnok lapunknak elmondta: speciális tárolóeszköz, hordvitrin készült a Szent Korona szállítására. Ez ugyanúgy tűz-, víz- és golyóálló, földrengésbiztos, klimatizált, mint a Parlament épületében található vitrin. A hordvitrin alapja alkalmas arra, hogy csökkentse a környezet rezgéseit, ráadásul szerdán egy olyan párnára helyezik a koronát, amely tovább mérsékli a rezgést. Habony hozzátette: a hétfői főpróbán kiderült, a Budapest nem ráz, hiszen a dunai hajók egyik legmodernebb darabja.

A program szerint a koronát szállító hajó öt és fél óráig tartó út után, délelőtt fél tízkor köt ki Esztergomban. Az ereklyét a bazilikában helyezik el, ahol - mint arról beszámoltunk - Paskai László bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek celebrál ünnepi misét. A szertartást követően Áder János házelnök és Bölcskei Gusztáv református püspök mond beszédet, Mádl Ferenc köztársasági elnök pedig felavatja Melocco Miklós István megkoronázása című szobrát.

Csordás Eörs, az esztergom-budapesti főegyházmegye irodaigazgatója, a rendezvénysorozat egyik szervezője lapunknak elmondta, hogy Paskai László bíboros és Bölcskei Gusztáv református püspökön kívül Szebik Imre evangélikus püspök, Schönberger András főrabbi, Rázmány Csaba Béla unitárius püspök, valamint - az ortodox egyház képviseletében - Mihail metropolita is jelen lesz az ünnepségen.

A hajó délután fél ötkor indul vissza a koronával, és nyolc órakor érkezik Budapestre. A visszaút a Duna sodrásiránya miatt két órával kevesebb időt vesz igénybe, mint odafelé. Az ünnepséget a Magyar Televízió élőben közvetíti, az érdeklődők a helyszínen nagyméretű kivetítőkön kísérhetik figyelemmel a történteket. Az esemény alkalmából a Magyar Posta szerda reggel hozza forgalomba a Szent Korona Aranybélyeget.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.