Csak a beteg nem lesz maszek

A szegedi önkormányzat továbbra sem tett le a városi járó- és fekvőbetegszakellátás privatizációjáról. Az egészségügyi miniszter bejelentette: a tárca támogatja a szegedi önkormányzat kórház-privatizációs elképzeléseit.

Miként arról korábban már beszámoltunk, a Fidesz által irányított szegedi képviselő-testület a hárommilliós alaptőkéjű Fuziomed Kft.-vel tárgyal a magánításról, miközben a városházi ellenzék és az érintett egészségügyi dolgozók többsége tiltakozik a javaslat ellen. Nincs végleges döntés, hogy az ellenzék által Fidesz-közelinek tartott Fuziomed kapja meg az intézmények üzemeltetésének jogát, de az önkormányzat már nem folytatja a tárgyalásokat a privatizációra szintén vállalkozó, az érintett intézményekben dolgozó orvosokat tömörítő vállalkozással. A Fuziomed elvégezhette az intézmények átvilágítását, de a magánításra vonatkozó, csaknem kétszáz oldalas tanulmányterv lényegi részeit tikosították.

A Szegedi Orvosi Kamara a múlt héten jogorvoslati kérelemmel fordult a Csongrád Megyei Közigazgatási Hivatalhoz és a közbeszerzési döntőbizottsághoz. A kamara szerint a város jogot sértett akkor, amikor a privatizáció előtt nem szerezte be a szakvéleményt tőlük, pedig erre törvény kötelezi.

Az érintett egészségügyi dolgozókkal július derekán három különböző értekezleten találkozott Bartha László polgármester, aki szerint sikerült eloszlatnia a gyanakvást és az ellenszenvet. A polgármester elismerte azonban, hogy - miként fogalmazott - bizonyos kérdéskörökben aggódnak a kórházi és a rendelőintézeti dolgozók. A polgármester elmondta azt is: a minisztériumban az utóbbi időben felgyorsultak a kórháztörvény előkészítésének munkálatai. Bartha László a parlament egészségügyi bizottságának tagjaként ismeri a törvénytervezet szövegét, amellyel a szegedi önkormányzat törekvései - úgy ítéli meg - nincsenek ellentétben. Mikola István egészségügyi miniszter újságírói kérdésre az elmúlt napokban Makón erősítette meg, hogy a minisztérium támogatja a szegedi önkormányzat kórház-privatizációs elképzeléseit.

Az egészségügyi várhatóan a napokban írja alá a gyöngyösi Bugát Pál Kórház komputertomográfjára (CT) vonatkozó finanszírozási szerződést. Ebben az intézményben június végén helyezték üzembe az új műszert. A kórház az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) megkapta a befogadó nyilatkozatot, mely alapján heti 30 óra diagnosztikai óra finanszírozására tarthatnak igényt. A 180 millió forintba kerülő, az ország egyik legkorszerűbb műszerének számító CT ötéves futamidővel, lízingszerződéssel került a kórházba. A berendezés kifizetéséhez az 503 ágyas kórház ellátási területéhez tartozó települések önkormányzatainak és vállalkozásainak támogatását és a régió lakosságának a felajánlását kérték. Az első húszmilliós részlet felét az önkormányzat a kórházi alapítvány számlájára összegyűlt pénzből pótolta.

Veszprém megyében két kórház is pályázik az Egészségügyi Minisztériumnál CT-támogatásra: a pápai és az ajkai. A tárca ugyanis "szabad kapacitású" CT-ket szeretne telepíteni olyan intézményekbe, amelyek ezt regionális feladatként látnák el. A pályázatokat még nem bírálták el, s az érintettek egyelőre nem tudják, mikor lesz döntés az ügyükben.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.