Üzenet a jövőből

Az A. I. pénteken került az amerikai mozikba. Steven Spielberg, az utóbbi évtizedek legtöbb elismerést begyűjtött amerikai rendezője, Stanley Kubrick egy befejezetlen ötletét valósította meg. Az A. I. egy robotgyerek, mechanikus Pinocchio szomorú története.

Pénteken játszották először 3242 amerikai moziban Spielberg új filmjét, s az első nap 10 millió 139 ezer dollárt hozott, messze megelőzve versenytársait. Az A. I. azaz Artificial Intelligence (Mesterséges intelligencia) a Spielberg által mestereként tisztelt Stanley Kubrick ötlete volt. A két éve Angliában meghalt rendező még életében megpróbálta rábeszélni Spielberget a jövőben játszódó történet megfilmesítésére. Végül csak Kubrick halála után látott a forgatáshoz.

Az A. I. által bemutatott jövőben a globális felmelegedés miatt városokat, nagy területeket önt el az óceán, az emberek között súlyos betegségek, genetikai problémák pusztítanak, a természetes szaporodást korlátozni kell. Egyre nagyobb szerepet kapnak az intelligens robotok, filmbeli nevükön mechák. Egy emberpár kisfia gyógyíthatatlan betegségben szenved, s lefagyasztják, míg a megfelelő gyógymódot meglelik. Helyette a szülők egy robotgyereket "vesznek örökbe". David, amint "beindítják", szeretetre és szülei iránti ragaszkodásra van beállítva. A család élete azonban felborul, amikor a valódi gyermek meggyógyul és hazatér. David (Haley Joel Osment játssza) - mint a negatív utópia Pinocchiója - útnak indul, hogy valami csoda által embergyerekké válhasson. Útján egy másik, a szerelmi szolgáltatásokra konstruált robothoz (Jude Law) csatlakozik. A film egyesíti Kubrick világvége-filozófiájának szemléletét, amelyet utolsó alkotása a Tágra zárt szemek reprezentált, Spielberg más filmjeiből, mindenekelőtt az E. T.-ből megismert érzelmes világképpel.

Az első nap sikere és a kedvező kritikai visszhang azt jelzi, hogy ez lesz az idei nyár nagy mozieseménye Amerikában. A filmet a Warner Brothers ősszel mutatja csak be Európában.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.