Vakációs megoldások

Kevés szülő töltheti a nyári vakáció teljes időtartamát csemetéjével. A nagyszülők is csak rövidebb ideig vállalhatják iskolás unokájuk felügyeletét. Ezen a gondon próbálnak segíteni az iskolák és a művelődési házak napközis táboraikkal. A Fővárosi Művelődési Központ kiadványa, a MINI TIPP 2001 kiadványa köt csokorba számos lehetőséget. Az interneten www.mmi.hu /org/bmk/minitipp/ oldalon is megtalálhatják a kínálatukat.

Több kerületben kézművestáborok közül lehet válogatni. A napi öt-hat órás foglalkozásokon növények, termések, természeti képződmények ábrázolása, rajz- és akvarelltechnikák tanulása szerepel. Lesz agyagformázás, gipszlenyomatok készítése, textilmunkák: szövés, batikolás, nemezelés.

Olcsóbb táborozási lehetőség napközis táborban megoldani a gyerek elhelyezését. Itt a fiatalokra általában reggel nyolctól délután négyig tanárok vigyáznak. Ezek a táborok is szakosodnak a gyerekek érdeklődési körei szerint. Azokat a 7-14 éveseket várják a Kamaraerdei Ifjúsági Parkba, akiket az artistaélet érdekel. A gyerekek belekóstolhatnak a cirkusz világába, lesz kötéltánc, egyensúlyozás, gólyalábazás, zsonglőrködés, akrobatika.

A drámapedagógiai táborba készülők a vállukra veszik a mesetarisznyát, és elindulnak a mesék és mesterségek világába - a Marczibányi Téri Művelődési Központ jóvoltából. A foglalkozások délelőtt kilenc órától déli egy óráig tartanak.

A Pannónia Filmstúdió rajzfilmes táborba invitálja az ügyes kezű gyerekeket egész nyáron, heti turnusokban az óbudai filmstúdió szép kertjébe.

Varázslással szerezhetnek szebb nyarat maguknak, akik a Marczibányi téri Harry Potter-táborban, a Roxfort Varázslóképző Iskola kihelyezett tagozatánál töltik a nyarat. Az ókori Egyiptom, Mezopotámia és Kína történeti és tárgyi kultúrájának felfedezése, előadások, közös kutatások, manuális foglalkozások szerepelnek a Rákoscsabai Közösségi Ház történelmi táborának programjában. Egy hét alatt senki sem lehet a parkett ördöge, de az alaplépéseket megtanulhatja minden táncos lábú fiú és lány a Corvin, a Csokonai és a Józsefvárosi Művelődési Ház napközis táboraiban. A szereplést és a színjátszást kedvelő gyerekeknek szerveznek báb- és színjátszó napköziket a Józsefvárosi Kulturális Központban és a Marczibányi téren.

Több helyen is szerveznek számítástechnikai foglalkozásokat: a Corvin Művelődési Házban, a Kispesti Munkásotthon Művelődési Házban, a Kőbányai Szabadidő Központban, a Csokonai Művelődési Házban és a Karinthy Frigyes Általános Művelődési Központban.

Az örökmozgó, sportolni vágyó fiatalok sem maradnak hoppon. A szakosztályok többsége egész nyáron várja az utánpótláskorú gyerekeket - a legtöbb művelődési házban.

Aki gyengébben teljesítők sem maradnak segítség nélkül. A Kondor Béla Közösség Házban magyarból, történelemből, matematikából, németből és angolból korrepetálnak heti kétezer forintos tandíjért.

Önköltséggel, kisebb csoportnak, szülői összefogással

A nyár hosszú ahhoz, hogy az éves szabadság kivételével megoldjuk a gyerekek elhelyezését. Ezért napközis táborba, nyári táborokba fizetjük be a nebulókat. Majd amikor a nagyszülők türelme és pénze is elfogyott, saját ötletességünkre támaszkodhatunk. Ha adott egy nyaraló, több hasonló gonddal küszködő szülő, kézenfekvő a megoldás: táboroztassunk magunk.

Öt-hat gyerek, akik kedvelik egymást, önköltségen elmehetnek egy hétre a családi nyaralóba. Mi kell hozzá? Egy, jó esetben két megszállott szülő. Kis szervezés, és máris indulhat a banzáj. Előkészületek: a helyszínt ugyan ismerjük, de most más szemmel kell végiggondolni a környéket. Egyrészt van-e olyan étterem, ahova befizethetjük őket? Ha nincs, akkor magunknak főzünk; ez macerásabb, de nagyobb élmény a gyerekeknek. Fel kell térképezni, hol van orvos a közelben. Ehhez fontos tudnivaló, hogy a gyerekek szüleitől előre el kell kérni a taj-számot, és azt, hogy mikor kapott a gyerek utoljára tetanuszoltást. A strandolással a kezdő táboroztató vigyázzon: ha a gyerek azt mondja, tud úszni, győződjünk meg róla!

Jó, ha a szülők közösen hozzák el a gyerekeket. Ez abból a szempontból is hasznos, hogy körülnéznek, és tudják, hol lesz a csemete. A másik lehetőség: a buszos, vonatos utazás, ekkor célszerű előre megvenni a jegyet, hogy ne kapkodjunk. Azt is fontos megkérdezni, milyen kedvezményt tudunk igénybe venni.

Az első két nap általában a szabad játék öröme, hiszen ők is élvezik ezt a furcsa tábort. Alakítsunk ki közös napirendet, így elkerülhető az "ezt otthon így szoktuk vagy úgy szoktuk" szöveg. Az üdülés második harmadától a változatos programokon, a fantáziánkon a sor.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.