Civilnek álcázott pártingatlanok

A társadalmi szervezetek ingatlanjuttatása során számos pártokhoz kötődő egyesület és alapítvány is a nyertes pályázók közé került. A Fidesz és az MSZP azt hangoztatja, hogy a kérelmek elbírálásakor nem párt-, hanem szakmai szempontokat vettek figyelembe. A legértékesebb budapesti és balatoni ingatlanok elosztásáról a pártok június végén tárgyalnak.

Mintegy másfél ezer egyesület és alapítvány összesen húszezer igénylést nyújtott be arra az 1741 ingatlanra vagy ingatlanrészre, amelyet az Országgyűlés az elhelyezési gondokkal küzdő civil szervezetek között oszt szét. Az ingatlanokat törvényi előírások alapján a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) jelölte meg, a civil pályázatokat a parlament társadalmi szervezetek bizottságából alakult ad hoc testület hivatott elbírálni. A testületbe mindegyik parlamenti párt egy képviselőt delegálhatott. A leginkább értékes budapesti és balatoni épületek sorsa még kérdéses, az ingatlanok túlnyomó többsége azonban már gazdára talált. Feltűnő, hogy a nyertesek között számos pártokhoz kötődő szerveződés található. Ilyen a Független Női Szövetség is, amelynek elnöke Torgyánné Cseh Mária kisgazda politikus. Sajtóhírek szerint a szövetség 24 településen kapott különféle ingatlanokat, Baranya megyében például Mohácson, Pécsett és Siklóson jutott egy-egy 35-40 négyzetméteres helyiséghez. Kollár Anna, a nőszervezet Baranya megyei elnöke - aki egyúttal az FKGP megyei irodavezetői tisztét is ellátja - tudósítónknak nyilatkozva kijelentette, hogy a Független Női Szövetség tevékenységét a kisgazdapárt egyáltalán nem befolyásolja.

Többek között Molnár Oszkár fideszes képviselő magánalapítványa számára is megítélt egy ingatlant a parlamenti testület, de a szerződés végül nem született meg a KVI-vel. Molnár kérdésünkre közölte, hogy az alapítvány az edelényi volt MHSZ-székházra pályázott, a kisváros főutcáján lévő rossz állapotú ingatlant azonban nem vette át, mert a felújítás jelentős összegeket igényelt volna.

Halász János, az ad hoc testület fideszes vezetője lapunknak elmondta, hogy a pályázatok elbírálásakor a képviselők nem pártszempontok alapján döntöttek: a társadalmi hasznosság volt a legfontosabb szempont. Szerinte sem a jobb-, sem a baloldalhoz kötődő szervezetek nem kaptak nagyobb arányban ingatlanokat, mint amilyen mértékben a magyar civil társadalomban jelen vannak. Ugyanakkor a Független Női Szövetség nagyarányú ingatlanszerzését a fideszes képviselő sem tartja szerencsésnek. Mint mondta, ez volt az a szervezet, amely majd minden ingatlanra pályázott.

A szocialista Zuschlag János a lapokban megjelent híresztelésekre reagálva hangsúlyozta, hogy az MSZP sem a Fidesszel, sem más párttal nem kötött semmiféle paktumot az ingatlanok odaítélésekor. Az MSZP az összes olyan javaslatot támogatta, amelyet szakmai szempontból elfogadhatónak ítélt - állapította meg fideszes képviselőtársához hasonlóan Zuschlag.

Az SZDSZ-es Béki Gabriella viszont azt mondta, hogy a képviselők hiányos dokumentumok alapján, helyszíni ismeretek nélkül döntöttek, és ez - jegyezte meg - az eredményen meg is látszik. Úgy vélte, többségében pártokhoz kötődő szervezetek tulajdonába vándoroltak az ingatlanok. Kiderült továbbá, hogy a szervezetek egy része meggondolatlanul nyújtotta be pályázatát, és nem képes fenntartani az elnyert ingatlant. Sokszor az épületek súlyosan leromlott állapota, megint más esetekben a tisztázatlan tulajdon- és bérleti viszonyok okoznak gondot.

Az ad hoc testület június 20-án tárgyal azokról a fővárosi és balatoni ingatlanokról, amelyek között több százmillió forintot érő épületek, üdülők is találhatók. A java tehát még hátravan: az összesen beérkezett húszezer pályázat fele erre a néhány tucat ingatlanra tart igényt.

Lőtér a nőszövetségnek

Az MSZP és az SZDSZ Hajdú-Bihar megyei szervezete szerint pártpolitikai alapon született döntés a Kincstári Vagyoni Igazgatóság tulajdonából különböző civil szervezeteknek átadott Hajdú-Bihar megyei ingatlanok ügyében - jelentette debreceni tudósítónk. - Hajdú-Bihar megye kilenc érintett településén kizárólag a Fidesz és az FKGP köreihez tartozó pályázók jutottak ingyeningatlanhoz - mondotta tegnapi sajtótájékoztatóján Juhászné Lévai Katalin debreceni szocialista parlamenti képviselő. Kifejtette: a nyertes pályázók csakis e két párt önkormányzati képviselői, tagjai vagy alkalmazottai. Példaként egyebek mellett a kabai lőteret említette, amely a Torgyánné Cseh Mária által vezetett Független Női Szövetség tulajdonába került. Az SZDSZ szerint sumákság, visszaélés és klientúraépítés jellemzi a Halász János vezette albizottság munkáját.

Debreceni tudósítónktól

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.