NATO-napok Budapesten

Először rendeznek NATO-külügyminiszteri találkozót egy újonnan felvett tagállamban - emlékeztetett hétfőn, a tanácskozás előtt egy nappal George Robertson. A NATO főtitkára már tegnap találkozott Orbán Viktor kormányfővel és Martonyi János külügyminiszterrel. A megbeszélésen szóba került a magyar haderőreform, és ennek kapcsán Robertson közölte: a NATO nem alkalmaz szankciókat azon tagállamai ellen, amelyek nem teljesítik a vállalt kötelezettségeket.

A kétnapos találkozón, amelyre az EU-külügyminisztereket is meghívták, szóba kerül az amerikai rakétavédelmi rendszer, a NATO és Törökország viszonya, a balkáni békefenntartás, valamint a NATO-bővítés folytatása. Az év diplomáciai eseményének számító budapesti tanácskozásra csaknem ötven külügyminiszter érkezik. A Külügyminisztériumban külön protokollcsoport alakult az esemény megszervezésére.

A fővárosi lakosoknak jelentős forgalomkorlátozásokra kell számítaniuk a Belvárosban, a kongresszusi központ és a nagyobb szállodák környékén. Készülnek a NATO- és EU-ellenes civil csoportok is: az Alba Kör már tegnap tüntetett a Lánchídon, ahol "Halálcsillag" feliratot helyezett el; ma délutánra a Humanista Mozgalom megmozdulását engedélyezték.

Három NATO-nap Budapesten

Hétfőn kezdődött és szerdáig tart Budapesten a NATO és az EU külügyminisztereinek találkozója. A tanácskozáson 47 diplomáciai vezető vesz részt. George Robertson NATO-főtitkár már tegnap találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Magyarország NATO-tagsága óta a legőszintébb találkozóként értékelte megbeszéléseit Orbán Viktorral az atlanti szövetség főtitkára. George Robertson szerint Magyarország azzal, hogy Európának ezen a részén először ad otthont ilyen jelentőségű diplomáciai eseménynek, beírja magát a történelemkönyvekbe. A NATO-főtitkár elismerését fejezte ki Budapestnek a délszláv béketeremtésben vállalt szerepéért, és örömtelinek nevezte, hogy a magyar diplomácia mind gazdasági, mind politikai téren sokat tesz Jugoszlávia integrálásáért a nemzetközi közösségbe.

Robertson hangsúlyozta: reményre ad okot, hogy a jugoszláv külügyminiszter részt vesz Budapesten az atlanti partnerségi tanács ülésén, és a jugoszláv erők bevonulhattak a Koszovót Szerbiától elválasztó utolsó demilitarizált övezetbe is; az albán gerillák ráadásul önként egyeztek bele a békés fegyverletételbe. A macedóniai konfliktusról szólva a főtitkár kiemelte: Macedónia parlamenti demokrácia, a NATO az ország parlamenti pártjait tekinti tárgyalópartnereinek, és nem tárgyal azokkal, akik fegyverekkel érvelnek. A szövetség támogatja a macedón egységkormányt - mondta Robertson.

A magyar kormányfővel a NATO-főtitkár megvitatta a magyar haderőreform jelenlegi állását is. Robertson közölte, hogy a NATO nem alkalmaz szankciókat azon tagállamai ellen, akik nem teljesítik vállalt kötelezettségeiket. A honvédelmi költségvetés a nemzeti kormányok feladata, és arról a választópolgárok mondanak ítéletet - tette hozzá Robertson. Orbán kijelentette: nincs szó arról, hogy Magyarország ne teljesítené a NATO-val kötött pénzügyi alapmegállapodásban vállalt kötelezettségeit. A katonai kiadások ezért a tervezett ütemben, évről évre el fogják érni a nemzeti össztermék 1,81 százalékát. Orbán szerint az igazi kérdés az, hogy ésszerű-e a haderőreformra fordított pénzek elköltése.

George Robertson lapunk kérdésére kijelentette: nem fél attól, hogy az amerikai kormányzat által tervezett rakétaernyő újabb feszültségekhez vezet Washington és az európai szövetségesek között. Az Egyesült Államok még a döntés meghozatala előtt egyeztetett a többi NATO-tagállammal, és Oroszországnak is érdeke a nemzetközi kihívások elleni közös fellépés. A boszniai NATO-erők további sorsáról szólva Robertson hangsúlyozta: kisebb átszervezések elképzelhetők, de lényeges csapatkivonásra addig nem kerül sor, amíg a nemzetközi közösség biztosítottnak nem látja a demokratikus intézmények kiépítését.

A magyarországi haderőreformban bizonyos késések tapasztalhatók a NATO-főtitkár szerint - mondta Kovács László MSZP-elnök, miután találkozott Robertsonnal. A szocialista politikus biztosította a szövetség főtitkárát, hogy az MSZP minden támogatást megad a haderőreformhoz szükséges - többnyire kétharmados - törvények elfogadásához, de a honvédelmi tárcának végre elő kellene vezetnie ezzel kapcsolatos elképzeléseit.4>Engedély nélkül tartott demonstrációt az Alba Kör a Lánchídon

A NATO-t halálcsillagnak nevező óriási transzparenst helyezett el a Lánchíd korlátján hétfő délután húsz-harminc erőszakellenes civil aktivista - jelentette munkatársunk a helyszínről. Az előzetes bejelentés nélkül rendezett demonstrációért az Alba Kör vállalta a felelősséget. Az újságíróknak kiosztott szórólap arról tanúskodott, hogy a szervezők a "Simicskó-nyilatkozat, a Nemzetbiztonsági Hivatal érzékelhető tevékenysége és a rendőrség várható negatív hozzáállása miatt" nem kértek engedélyt.

Csaknem félóra telt el, mire a rendőrök felvonultak a hídon, és bontani kezdték a transzparenst. (A helyszínen megtudtuk, hogy téves információ alapján először egy másik csoport tagjai ellen akartak fellépni. A parton tartózkodó fiatalokról azonban kiderült, hogy sportolók, és nincs közük a demonstrációhoz.) Hamar Károly, a hatósági akciót irányító alezredes az egyik kereskedelmi televízió operatőrét "rendőri intézkedés akadályozása" miatt felelősségre kívánta vonni, de végül ettől eltekintett. Perneczky Lászlót, az Alba Kör képviselőjét viszont előállították. Az esemény vége felé a készenléti rendőrség emberei is megérkeztek.

A NATO és az EU külügyminisztereinek találkozója ellen tiltakozik ma délután hatkor a Déli pályaudvar kerengőjében a Humanista Mozgalom. Azért tüntetünk - áll az MTI-nek eljuttatott közleményükben -, mert nem akarunk olyan katonai szervezethez tartozni, amely gazdasági érdekektől függően hol bombázásba kezd, hol pedig tétlenül nézi, hogy egy tagországában harmincezer embert mészárolnak le. Azért tüntetünk, mert amíg az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai a világ legnagyobb fegyvereladói, semmit sem hiszünk el azoknak, akik képmutatóan az emberi jogokról beszélnek. Az a fajta globalizáció, amelyet az Európai Unió is képvisel, valójában irányított globalizáció, amelyben semmi nem áll a javak további felhalmozása, a természet és egész népek kizsákmányolása útjába - áll a közleményben.

Közlekedési káoszt okoz a diplomáciai csúcs

Már a hét végén éreztette hatását Budapesten a NATO külügyminisztereinek ma kezdődő tanácskozása. Az ötven védett delegáció budapesti tartózkodása miatt olyan forgalomkorlátozásokat vezetett be a rendőrség, amely tovább növelheti a szokásos útfelújítások miatt kialakuló torlódásokat.

A rendőrség már a múlt szombaton megállási tilalmat vezetett be a tanácskozás és a kétoldalú találkozók helyszíneinek környékén, valamint azon szállodák térségében, ahol a védett vezetők laknak. Ezeken a helyeken már a hét végén sem lehetett parkolni, ma és holnap további szigorú forgalomkorlátozásokra kell számítani.

Az EU-NATO külügyminiszteri tanácskozásra érkező delegációk mozgásának és tanácskozásainak helyszínein biztonsági zónákat alakítottak ki. A tanácskozás és a kétoldalú találkozók helyszínein kívül a delegációk tagjainak szálláshelyeit is őrzik. Így a kongresszusi központon kívül például a budai Vár, a Kempinski, a Hilton és a Thermál Szálló környékét is biztosítják csakúgy, mint a delegációk mozgásának útvonalait. Ezért nemcsak megállási tilalmat rendeltek el az érintett főútvonalakon, de a forgalom leállítására is kell számítani a kereszteződésekben és csomópontokon, különösen a Belváros és a városközpont, valamint a Parlament felé vezető útvonalakon.

A rendőrség a legváratlanabb pillanatokban állíthatja le a forgalmat, hiszen a delegációk mozgásáról szóló konkrét adatok szigorúan titkosak. A fővárosiaknak a nagyobb dugók elkerülése érdekében a tömegközlekedés igénybevétele az ajánlott.

A külügyminiszteri csúcs előkészítése már tavaly nyáron, közvetlenül a budapesti helyszín kijelölése után megkezdődött - tájékoztatta lapunkat Horváth Gábor külügyi szóvivő. A Külügyminisztériumon belül külön protokollcsoport alakult, amelynek a feladata kizárólag a NATO- és az EU-külügyminiszterek kétnapos találkozójának előkészítése volt. Budapest folyamatosan egyeztetett az atlanti szövetség, illetve az Európai Unió illetékeseivel a csúcs technikai részleteiről, amelyek továbbra is titkosak, beleértve természetesen a biztonsági intézkedéseket is. Így azt sem tudni például, melyik külügyminiszter kért különleges védelmet, és összesen hány biztonsági ember vigyázza majd a negyvenhét diplomáciai vezetőt. A magyar protokollosok - a kétoldalú találkozókhoz hasonlóan - arra készülnek, hogy a vendégek elsősorban a magyar konyha specialitásait ízlelik meg, és az itallapokon kitüntetett hely jut a magyar boroknak is. (M. J.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.