A nyárfáktól szárad a somogyi homokhátság?

Több helyi gazdálkodó szerint a somogyi homokhátság kútjainak kiszáradását vélhetően az egyre nagyobb területen ültetett, jelentős mennyiségű vizet párologtató nyárfák okozzák. Az erdészet ezt nem tarja megalapozottnak.

Szabó Zoltán, Nagykorpád polgármestere szerint az utóbbi három évben - amióta nyárfákat telepítenek a környékre - egyre gyakoribb, hogy a település kútjai kiszáradnak. Pedig annak előtte még aszályos időben sem fordult ilyesmi elő.

Sátrai István, a Magyar Földbirtokosok Országos Szövetségének (MFOSZ) elnöke szerint a napi 150-200 liter víz elpárologtatására képes nyárfa egyre nagyobb területen történő ültetése is okolható a talajvízszint csökkenésért, ami a kutak kiszáradását okozza. Ezért az MFOSZ a környezetvédelmi hatósághoz kíván fordulni, hogy függeszszék fel az újabb nyárfatelepítések engedélyezését a szakértői elemzések befejeződéséig. A szervezet egyik tagegyesülete tavaly két és fél millió forint támogatást nyert a környezetvédelmi tárcától arra, hogy idén tavasztól próbakutak fúrásával kiderítse a belső-somogyi homokhátság vízgazdálkodási problémáinak okát.

Az utóbbi években felgyorsult a nyárfák telepítése Somogyban. Nádas József, az Állami Erdészeti Szolgálat kaposvári igazgatóságának vezetője elmondta: a múlt évben 300-400 hektárnyi újabb ültetvényt regisztráltak, így most ezerhektárnyira tehető a nyárfások területe a megyében.

- Államilag elismert, az itteni termőhelynek megfelelő fafajta telepítéséről van szó, amelyhez az erdészeti hatóságnak hozzá kellett járulnia - hangsúlyozta a szakember. Hozzátette: a nyárfák többségét külföldi tulajdonú, erdőgazdálkodóként bejegyzett társaságok ültetik, amelyek az újabb kérelmek tanúsága szerint a jelenleginél is nagyobb nagyságrendben szeretnék folytatni a telepítéseket a megyében. Nádas József szerint a nyárfa talajvízszint-csökkentő hatásáról a szakemberek nem hallottak, nem is valószínűsíthető, hogy a somogyi homokhátság vízgazdálkodási problémájához köze lenne. Ezzel szemben a gyenge termőképességű homokos talajokon kifejezetten előnyös, ha ott nem intenzív mezőgazdasági termelés folyik, hanem néhány évtizedig erdő borítja azokat.

Információink szerint az egyre szaporodó nyárfaültetvények azért is irritálják a helyi gazdálkodókat, mert a telepítések - amelyek állami támogatással történnek - elfoglalják a homokhátság legjobb termőterületeinek egy részét. A helyi megélhetési gondokat növeli, hogy a minden évben haszonnal és munkalehetőséggel kecsegtető hagyományos mezőgazdasági hasznosítás helyett ezek a nyárfaültetvények legfeljebb 12-15 évenként hasznosulnak. A vadásztársaságoknak sincs ínyére a nyárfatelepítés, hiszen különösen magas összegeket kell kifizetniük az ilyen ültetvényekben történt vadkárokért, továbbá az egyre több helyen bekerített telepítések korlátozzák a vadak életterét.

Három olyan luxemburgi tulajdonban lévő társaság van bejegyezve egy kaposvári címre, amely eddig 350 hektárnyi somogyi nyárfaültetvényt telepített. Nagy László, a cégek magyarországi jogi képviselője tudósítónknak azt mondta: a telepítések a magyar erdészeti hatóságok engedélyével történtek az elmúlt években. Ezekből mintegy százhektárnyi nyárfát a vadkárok miatt ki kellett vágni. Az újabb telepítéseket a tulajdonosok nem szorgalmazzák, mivel nem bizonyult elég jónak a somogyi talaj a célra. A luxemburgi tulajdonú cégek a saját és felvásárolt nyárfákból bútorokat, nyílászárókat kívánnak gyártani, ezért távlati terveik közt szerepel egy nagybajomi bútorüzem telepítése - közölte Nagy László. Elmondása szerint nem hallott arról, hogy a nyárfák vízgazdálkodási gondot okoznának, így ő inkább az ellenérdekelt vadásztársaságokat sejti a problémafelvetés mögött.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.