Akadálymentesítés Angyalföldön

Az idén elsősorban egészségügyi és tanintézetekben, valamint sportlétesítményekben folytatódik a XIII. kerületi önkormányzat akadálymentesítési programja, amelyet legutóbbi ülésén szentesített a városrész képviselő-testülete. A grémium elfogadta az ütemterv tavalyi végrehajtásáról szóló tájékoztatót. A fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló, egyben az önkormányzati intézmények akadálymentes megközelítésének lehetővé tételét is előíró, 1998-ban született törvény alapján a már meglévő középületeket fokozatosan, az újakat pedig már az építés idején kellett, illetve kell akadálymentesíteni.

A 2004-es feladatokra csaknem 91 millió forintot szán a kerület, amelyből megvalósulhat a Szegedi úti szakrendelő megfelelő átalakítása - tájékoztatta lapunkat Gellért Lajos, az önkormányzat sajtó- és nemzetközi referense. Elmondta: a Lomb utcai tagintézményben a bejutáshoz szükséges rámpák megépítésével, valamint a toldalékszárnyban tervezett rekonstrukcióval folytatódik a munka. A Láng Sportcsarnokban az emelet akadálymentesítése folytatódik, a Németh László Gimnáziumban pedig a mosdókat alakítják át, szintenként.

Ha sikerül nyerni az Európai Unió Phare-pályázatán, akadálymentessé válhatnak a Berzeviczy Gizella Általános Iskola emeletei is. Ebből lehetne fedezni a Németh László Gimnázium felvonógépének beszerzését, a szükséges rámpák építését, a tornaterem használatához szükséges akadálymentes mosdó, zuhanyozó és öltöző megépítését. Szintén uniós forrásból történhet meg a Csata utca 20. szám alatti sportcsarnok átalakítása.

Az elfogadott önkormányzati program szerint 2000 és 2002 között huszonegy intézményben csaknem 90 millió forintos munkálat folytatódott. Nyolc orvosi rendelőben, négy szociális intézményben, a Nővér utcai tanuszodában és a polgármesteri hivatal épületében valósultak meg az akadálymentesség feltételei. A Tátra utca 48-52. szám alatti gyermekorvosi rendelőben, a Visegrádi utca 111. szám alatti Híd Családsegítő Központban személyes segítséggel történhet az akadálymentes bejutás.

Tavaly négy intézményben összesen 6,1 millió forint értékű munka zajlott: a Láng Sportcsarnokban az akadálymentes bejutás és a földszint hasonló használata, míg a Lomb utca 20. szám alatti rekonstrukciós munkák során a főépületrészben a mosdó akadálymentesítése. Emellett a Karikás Frigyes 1./b és a Tátra utca 11. szám alatti háziorvosi rendelőben is megtörtént a jogszabálynak megfelelő teljes körű átalakítás.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.