A lakosság többsége bevezetné a termékdíjat az eldobható üvegre

Ha hinni lehet a kormányzati megrendelésre készült Medián-felmérés adatainak, a társadalom elsöprő többsége támogatja az eldobható csomagolások termékdíjának tervezett emelését, illetve a környezetterhelési díjak bevezetését.

Az adatok hitelességét erősíti, hogy a kormányon belül, az egyes érintett tárcák között mindkét témáról kemény viták folytak (illetve folynak), nincs tehát olyan egységes kormányálláspont, amelyhez a kérdések megfogalmazásakor igazodni kellett volna.

A megkérdezettek 92 százaléka egyetértett azzal az állítással, hogy az eldobható italcsomagolások gyártóinak fizetniük kell az általuk okozott környezetszennyezésért. 85 százalék azt is elfogadja, hogy a tisztább környezet érdekében a vásárlóknak is vállalniuk kell a betétdíjas palackok visszaváltásával járó kényelmetlenségeket (mint emlékezetes, a tervezett termékdíjemelés elsősorban az eldobható csomagolásokat sújtaná, és ezáltal ösztönözné a visszaváltható göngyölegek térnyerését). Ugyanakkor a válaszadók 80 százaléka attól tart, hogy a gyártók a növekvő költségeket át fogják hárítani a fogyasztókra.

A várható termékdíjemelés kapcsán felmerült, hogy emiatt több nagyvállalat esetleg kivonul Magyarországról. Ezt a megközelítést a megkérdezettek 55 százaléka elfogadhatatlan zsarolásnak tartja, s csak 36 százalék gondolja úgy, hogy a cégszempontokra figyelve a kormánynak finomítania kellene a tervezeten.

A januárban bevezetett környezetterhelési díjjal (vagyis a levegő, a víz és a talaj szennyezése után fizetendő zöldadóval) 97 százalék ért egyet, elfogadva, hogy a szennyezésnek ára van, amit a szennyezőn kell behajtani.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.