Kennewick Man a tudományé

Mióta hét éve Észak-Amerikában véletlenül rábukkantak a 9300 éves tetemre, viták, veszekedések, pereskedések kereszttüzében áll a férfi. Mivel a csontok megtalálásakor az antropológusok úgy nyilatkoztak, hogy az arckoponyán a kaukázusi rassz jellegzetes antropológiai jegyei láthatók, s lehetséges, hogy a férfi, vagy közvetlen őse, egyenesen Ázsiából érkezett, az egyik bennszülött amerikai, az indián Asatru törzs saját ősét vélte felismerni Kennewick Manben.

Mivel a törzs hite úgy kívánja, hogy a halottakat eltemessék, megtiltották, hogy az immár saját ősükként tisztelt férfit a kutatók "vizsgálgassák" és sürgősen el kívánták temetni. A tudósok azonban mindenképpen vizsgálatoknak akarják alávetni a tetemet, hiszen Észak-Amerikában azon kevés lelet közé tartozik, amely ilyen régi és teljesen ép csontváz. Megindult hát az ádáz küzdelem a halott férfiért.

Újabb tudományos - antropológiai és genetikai - vizsgálatok következtek, amelyek megkérdőjelezték a kaukázusi rassz elméletét, s valószínűsítették, hogy a férfi - vagy közeli ősei - Japánból, Polinéziából, esetleg Délkelet-Ázsiából érkeztek a földrészre, majd végül kizárták, hogy a halott a bennszülött amerikaiak közvetlen őse lenne. Ám a bíróságnak kellett a végső döntést meghoznia. Az ítélet: Kennewick Mant nem kell átadni a bennszülött amerikai törzsnek, mivel a férfi nem tekinthető az asatruk ősének. A 9300 éves tetem tudományos elemzése előtt tehát megnyílt az út.

A kutatók örömébe azonban üröm is vegyül. Az elmúlt évek alatt a lelőhelyet tönkre tették. 1998-ban például a területet fásították, így a tetem régészeti környezete ma már kutathatatlan. Az is elképzelhető, hogy folytak illegális ásatások más csontmaradványok vagy leletek után, amelyeknek esetleges előkerülését azonban nem jelentették be. Ráadásul a tetem egy áradás levonulása után akadt fenn a partfalon, így nem tudható az sem, miként temették el, vagy hogy egyáltalában eltemették-e egykoron. Márpedig ez a Kennewick Mant körülvevő csoport tagjainak gondolkodásába, a halállal kapcsolatos elképzeléseikbe, a túlvilágról alkotott hiedelmeikbe engedett volna bepillantást. A Kennewick Mannek elnevezett csontváz még 1996-ban került elő a Washington állambeli Kennewickben, a Columbia folyó partján. Egy hidroplánverseny előkészítése közben két fiatalember a partoldalban egy emberi koponyát vett észre. A bejelentéssel vártak a verseny lebonyolításáig, akkor hívták csak a rendőrséget.

Minthogy ilyen korú lelet ezen a környéken még nem került elő, a kutatók úgy vélték, az ide frissen betelepülők egyike volt a férfi. Megtalálása óta több, körülbelül 8000 éves csontváztöredék került elő, amelynek földrajzi eredete Délkelet-, vagy Északkelet-Ázsiára tehető. Ezek az emberek feltehetően 11-14 ezer éve érkeztek a földrészre, amikor a Bering-szoroson még száraz lábbal lehetett átkelni.

A kevéske kutatási lehetőség során eddig annyi derült ki, hogy a férfi saját korában az átlagnál jóval magasabb, mintegy 180 centiméter magas, izmos, robusztus testalkatú volt, s 40-50 éves kora körül hunyt el. Kar- és kézcsontjainak állapota arra utal, hogy megélhetésének biztosításért nem kellett nagy súlyokat emelgetnie. Fogai viszonylag jó állapotban voltak, feltehetően többnyire húst és friss növényt evett. Túlélt egy, a csípőjét ért súlyos, dárdahegy okozta sebesülést, ám valószínűleg élete végéig bicegett. Halálának oka egyelőre ismeretlen.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.