Remény a lombikban

Magyarországon a lombikbébi-kezelések túlnyomó többségét a Kaáli Intézetek végzik. Orvosainkra óriási felelősség hárul, hiszen egy leendő gyermek élete és egy új család létrejötte függ minden egyes kezeléstől. Intézetvezetőként legfontosabb feladatom az, hogy e kezelések magas szakmai színvonalához biztosítsam a feltételeket. Ha egy orvoskolléga eredményei ennek ellenére sem felelnek meg az elvárásainknak - sajnos sok választásom nincs.

Miniszteri rendelet írja elő, hogy egy lombikbébicentrum vezetőjének ötéves szakmai gyakorlattal kell rendelkeznie kinevezésekor. Dr. Vereczkey Attila mindössze 16 hónapig dolgozott a Kaáli Intézetben. Nem rendelkezett az előírt gyakorlattal, amikor 2001-ben (orvos igazgatónk megtévesztésével szerzett) hamis munkáltatói bizonyítvánnyal kinevezték a Nyírő Gyula Kórház Meddőségi Centrumának vezetőjévé. Erre felhívtam az ÁNTSZ vezetőinek figyelmét, akik intézkedésre szólították fel dr. Falus Ferencet, a kórház főigazgatóját. A főigazgató a hatóság felszólítását figyelmen kívül hagyta, mondván, "Vereczkey doktor már több mint egy éve vezeti sikeresen a Nyírő Gyula Kórház Meddőségi Centrumát".

A lombikbébi-kezelések eredményei objektíven mérhetők. Vagy van gyermek, vagy nincs. Az OEP adatai szerint 2002-ben a Nyírő Gyula Kórházban 281 kezelést végeztek, s ezekből 25 végződött szüléssel. Tehát minden 100, kezelésre jelentkező asszony közül 9 szült. Ez egyáltalán nem nevezhető sikernek, mert az ország többi intézetében végzett lombikbébi-kezelések eredményeként átlagosan minden 100 asszony közül 22 szült. A rendkívül gyenge eredményeket a centrum vezetőjének hiányos kiképzése okozta.

Az OEP a lombikbébi-kezeléseket öt alkalommal finanszírozza, mivel átlagosan öt kezelésből egy eredményes. A Nyírő Gyula Kórházban viszont ez nem így van, tehát az ott kezelt párok jelentős része elesett a gyermeknevelés lehetőségétől, ráadásul az adófizetőknek több mint duplájába került egy ott megszületett lombikbébi. Az OEP tavaly korlátozta az elvégezhető kezelések számát. A mi intézeteink sem láthatnak el több beteget, mint eddig. Nyilvánvaló tehát, hogy kizárólag a meddő betegek érdekében vetem föl a problémát, a Nyírő Gyula Kórház főigazgatója csupán a figyelem elterelése céljából emlegeti a "durva piaci konkurenciaharcot".

A Népszabadságban is megjelent két cikk az ügyről. Tudomása van róla a fővárosi önkormányzatnak és az Egészségügyi Minisztériumnak. Az OEP a lombikbébi-kezelések finanszírozási kódjainak nem megfelelő lejelentése miatt vizsgálatot indított a kórházban, a rendőrség pedig magánokirat-hamisítás ügyében nyomoz. Kétségtelen tény, hogy a meddő betegek ellátásának biztonsága sérül a Nyírő Gyula Kórház Meddőségi Centrumában. Feleannyi gyermek sem született, mint amennyi szakmailag elvárható. A népesedési kormánybizottság legfőbb célja, hogy minél több gyermek szülessen hazánkban. A kormányprogram sikere több más fontos tényező mellett a lombikbébicentrumokban dolgozó orvosok eredményes munkáján is múlik. Ezt kellene végre a kórház főigazgatójának is belátnia. A miniszteri rendelet betartása esetén ma legalább 50 gyermekkel lehetnénk többen Magyarországon. Érdemes lenne ezen elgondolkozniuk azoknak, akik a rendeletet megalkották, és azoknak is, akik semmibe veszik.

Dr. Steven G. Kaali
Albert Einstein Egyetem szülész-nőgyógyász professzora,
Asszisztált Reprodukciós Magánintézetek Világszövetségének elnöke

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.