Klónok

Harminc klónozott emberi embriót hoztak létre dél-koreai és amerikai kutatók azzal a céllal, hogy gyógyításra alkalmas őssejteket nyerjenek belőlük - tudatta csütörtökön a Science című amerikai tudományos folyóirat internetes kiadása. A mostani képződményekhez hasonlóan fejlett emberi klónokat eddig nem alkottak. Ezzel vélhetően újra fellángolnak a viták, hogy a humánklónozás terén mit szabad tenni és mit nem. A felelősen gondolkodók szerint túlzottan keveset tudunk még erről a technikáról.

A világ első klónozott élőlénye, Dolly bárány 1996 júliusában, Skóciában született. 1998 őszén amerikai tudósoknak sikerült klónozással előállítaniuk az első emberi embriót. Ezt azonban 12 napos korában megsemmisítették. 2002 novemberében Severino Antinori olasz nőgyógyász bejelentette, hogy hamarosan megszületik a világ első klónozott babája. 2002 decemberében Brigitte Boisselier francia tudósnő azt állította, közreműködésével klónozott bébi jött világra. A biokémikusnő a raeliánus szekta által emberklónozásra létrehozott Clonaid cég vezetője. A születést független források nem erősítették meg. Egyelőre nem lehet tudni olyan babáról, aki bizonyítottan a klóntechnológiának köszönheti életét.

Egyesek nem törődnek a veszélyekkel, például azzal, hogy a klónozott élőlények között a normálisnál jóval nagyobb arányban fordulnak elő genetikai rendellenességek, illetve, hogy ezek az élőlények jóval gyorsabban öregszenek. Dolly bárány már hároméves korában a korai öregedés jeleit mutatta, előbb ízületi gyulladással, majd légzési nehézségekkel küzdött, ezért orvosai hatéves korában, kegyeletből elaltatták. Más, klónozott emlősállatok között is aránytalanul sok spontán vetélés és születési rendellenesség fordult elő. Amerikai kutatók majmokkal végzett vizsgálatai során például kiderítették, hogy a genetikai anyagot hordozó kromoszómák már a legelső sejtosztódásoktól kezdve nem megfelelően oszlanak meg az utódsejtekben, emiatt a klónozott emlősutódokat számos rendellenesség sújtja.

Ma nem csupán tiltott, hanem az orvostudomány ismeretei alapján felelőtlenség is a humánklónozás. Ennek ellenére időről időre világgá kürtölik, hogy itt vagy ott klóngyerek fogant. És biztosak lehetünk benne: előbb-utóbb meg is születik ez a bizonyos gyermek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.