A Drechsler-palotától az Ó utcáig

Terézváros rendszerváltás utáni történetét - kurzustól függetlenül - végigkísérik a vitatott ingatlanügyek.

A kilencvenes évek legnagyobb port kavart terézvárosi tranzakciója kétségkívül az emblematikus pesti épület, az Andrássy úti Drechsler-palota - azaz a balettintézet - eladása volt. A ház értékesítését 1997-ben határozta el a szocialista többségű képviselő-testület, a vevő az akkor még be sem jegyzett Andrássy út 25. Kft. volt. A vételárat 220 millió forintban határozták meg, további 330 milliót az ott élő harmincöt család, illetve a balettintézet (Táncművészeti Főiskola) elköltöztetésére kellett költenie a kft.-nek. Az ellenzéki Fidesz botrányosnak tartotta a szerződést, amelyet 1998-as önkormányzati választási győzelme után újratárgyaltatott. A végső ár összesen 1,35 milliárd forint lett, ebből 440 milliót kapott az önkormányzat (a különbözetet szintén a ház kiürítésérére szánták). Az épületet luxusszállóvá alakítja új tulajdonosa, a Plaza Centers csoport, amely először 2002-re, később tavalyra ígérte a nyitást.

Emlékezetes volt az úgynevezett ezerforintos telekügy is: az önkormányzat még szintén a második, szocialista-szabad demokrata ciklusban ezer forintért vált meg az Új Színház mögötti telkétől, amely alatt mélygarázst szeretett volna látni. A Központi Bűnüldözési Igazgatóság állásfoglalása szerint nem történt visszaélés, a telket, információnk szerint, nemrég százmillióért árulták.

1999-ben, a kurzusváltás után először egy Lövölde téri pincehelyiség eladása fordult skandalumba. A szocialisták - ekkor már ellenzékből - azzal vádolták a fideszes polgármestert, hogy más vételárat (1,8 millió forint) hitelesített aláírásával, mint amit a testület jóváhagyott (3,3 millió forint). Az érintett tévedésnek nevezte a történteket, és korrigált. A szocialisták valamivel később egy Bajcsy-Zsilinszky úti üzlethelyiség-adásvételben véltek felfedezni furcsaságokat. Az ellenoldal ellenérvelt és cáfolt.

Az újabb ügy még 1999 végén jött. A szocialisták az ügyészséghez fordultak, mondván: a helyi fideszes vezérkar korrupciógyanús körülmények között akar megválni az önkormányzat hét nagy értékű ingatlanjától. Az Andrássy út 2., 6., 37., illetve a Teréz körút 6. és 41. szám alatti, összesen hét albetét elkótyavetyélésével több mint hetvenmillió forintot veszítene az önkormányzat - kongatták meg a vészharangot. A megtámadottak ismét elsorolták a maguk viszonválaszait, és emlékeztettek: a Teréz körút 6.-ban lévő ingatlanon az előző, szocialista-liberális kerületvezetés hatvanmillióért akart túladni, miközben nem sokkal később csaknem százmillió forintra értékelték.

Tavaly áprilisban a tragikus sorsú Ó utca 24. melletti ház eladása verte a legnagyobb hullámokat. A Terézvárosi Polgári Koalíció ügyészségi eljárást kezdeményezett az Ó utca 26. - álláspontja szerint törvénytelen - értékesítésének kivizsgálására. Az ingatlan tulajdoni lapjára ugyanis úgy került széljegyzetben - a polgármester aláírásával ellátott hozzájárulás alapján - vevőként egy cég, hogy a képviselő-testületnek nem volt tudomása róla - állították.

Ugyancsak tavaly történt, hogy a kerület több ingatlant, egy Király utcai, egy Szinyei-Merse Pál utcai és egy Paulay Ede utcai házat - szintén az ellenzék tiltakozása közepette - egy hárommillió forint törzstőkéjű, referencia és levelezési cím nélküli cégnek adott el. A Constrattic Kft. - amelyről kiderült, hogy időközben az Autóker Holding része lett - a Király és a Vasvári Pál utca sarkán álló házhoz annak ellenére jutott hozzá egy pályázaton, hogy előzőleg a pártok delegáltjai egyként deklarálták: a több mint tucatnyi aspiráns közül ez a cég biztosan nem versenyezhet az ingatlanért. A Szinyei-Merse utcai (kéttelkes) ingatlan eladásának körülményeit - az ellenzék feljelentése nyomán - ma is vizsgálja az ügyészség. Fürst György, a kerület szocialista alpolgármestere a Constrattic-ügyről szólva kifejtette: az említett Király utcai és Szinyei Merse Pál utcai ingatlanegyütteseket az önkormányzat megpályáztatta, és a legjobb ajánlattevőnek adta el. A cégnek komoly referenciái vannak, és nem része ugyan, de valóban együttműködik Budapest egyik legjelentősebb ingatlanfejlesz- tő társaságával, az Autóker Holding Rt.-vel, mely városzszerte több ezer lakást épít. Ez magában is garancia a projekt megvalósulására. Az ellenzék több ügyben fordult az ügyészséghez, de ezen ügyek vizsgálatát bűncselekmény hiányában az ügyészség szép sorban lezárta, lezárja.

A jobboldal legutóbb - néhány napja - két védett Andrássy úti ház eladása miatt tiltakozott, mondván, az épületeket áron alul, pályáztatás nélkül adta el a kerület vezetősége. A válasz: a pályáztatás nem volt kötelező, az ár pedig inkább magas volt, mint alacsony.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.