A svéd egyházfő engedélyezné az egyneműek esküvőjét

A svéd lutheránus egyházfő szerint egyházának engedélyeznie kellene az azonos nemű párok egyházi esküvőjét. "Napjaink házassága valami más, mint ami az Ótestamentumban szerepel" - magyarázta az álláspontját az uppsalai érsek. A svéd egyház közgyűlése várhatóan két-három éven belül foglal állást az ügyben.

K.G. Hammar uppsalai érsek keddi nyilatkozata szerint a házasságban ma egyre nagyobb hangsúlyt kap az érzelmi oldal, kevésbé fontos a szaporulat aspektusa, és ez lehetővé teszi a megértést olyan szerelem iránt is, amely nem egy férfi és egy nő között szövődik. "Napjaink házassága valami más, mint ami az Ótestamentumban szerepel, amikor a nő a férje tulajdonát képezte" - válaszolta a svéd egyházfő azoknak, akik a bibliai idézetekre hivatkozva bírálják az azonos neműek közötti párkapcsolatok elfogadását.

A vezető svéd püspök szerint egyházának időre van szüksége ahhoz, hogy hozzászokjon az azonos neműek esküvőjéhez. A svéd egyház közgyűlése várhatóan két-három éven belül foglal állást az ügyben. Svédország az elsők között, 1995-ben engedélyezte az azonos neműek párkapcsolatának bejegyzését, s az egynemű párok majdnem ugyanazokat a jogokat élvezik, mint a polgári esküvőt kötő különnemű személyek. Stockholm tavaly még gyermekek örökbefogadását is engedélyezte a homoszexuális pároknak.

A 60 éves Hammar a homoszexuális polgárjogok kiemelkedő védelmezőjének számít, s emiatt a múltban már összeütközésbe keveredett egyházának fundamentalista szárnyával és a pápával is: II. János Pál 1998-ban lemondott egy találkozót a svéd lutheránus egyházfővel, mivel az engedélyezett az uppsalai katedrálisban egy kiállítást, amelyen AIDS-ben haldokló transzvesztita homoszexuálisként ábrázolták Jézust.

A múlt héten Anders Fogh Rasmussen dán kormányfő vetette fel, hogy Dániában is engedélyezni kellene a melegek egyházi esküvőjét. Dániában lehetőség van az azonos neműek szabályos polgári házasságkötésére is.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.