Az Almássy tér húsz éve

Hajnalig tartó programmal emlékezik meg szombaton fennállásának huszadik évfordulójáról az Almássy Téri Szabadidőközpont. A rendezvény a 20 év - 20 óra címet kapta.

A ház Kölyökvárában reggel kilenctől délután kettőig tart a fiesta. Először gólyalábasok szórakoztatják a közönséget, aztán A csodaszarvas meséje jön, tizenegytől a Kaláka játszik, majd a Hegedős együttes várja a táncos lábúakat. A kettőig hátralévő időben gyerekfilmeket vetítenek, és kézműves-foglalkozásokat tartanak a karácsony jegyében. Közben a felnőttek tornával, jógával, hip-hoppal mozgathatják át magukat déltől este fél kilencig, pihenésképpen klubdélutánon, filmvetítésen, nóta- és irodalmi esten és művészeti előadáson vehetnek részt.

Folkprogramok is lesznek. Negyed öttől éjjel tizenegyig a Bihari, aztán a Sirtos és az Octopus együttes húzza, héttől pedig több táncházba is ellátogathat a publikum. Kilenckor koncertek kezdődnek. Fellép a Sziámi, az Üllői Úti Fuck, a Másfél, a Magura, a Pudding Shop és a Mystic Ballistic. Ugyanez idő alatt egy másik teremben filmeket vetítenek.

A szabadidőközpont a VI. ötéves terv egyik legnagyobb beruházása volt, építését 1976. július 1-jén hagyták jóvá. Úgynevezett zsaluemeléses módszerrel alakították ki. Ennek lényege, hogy a tartó pillérek megépítése után nem alulról fölfelé, hanem felülről lefelé haladtak a munkások. Amikor az alapozás megkezdődött, még úttörőházról volt szó. Így volt ez egészen 1982 közepéig, amikor (egy évvel az átadás előtt) a kerületi tanács úgy döntött: szabadidőközpont lesz belőle.

Az átadás után megkezdődtek az 1983-as Ki mit tud? tévés selejtezői és döntői. Ez olyan sikeres rendezvény volt, hogy a tévé elnöksége a Ki mit tud?-ok történetében először adott nívódíjat a rendezvényt fogadó intézménynek. Itt volt Budapest egyik legnagyobb játszóháza, a Kölyökvár, innen indult a Téka táncház, és itt tartotta első lemezbemutató koncertjét az Első Emelet is. A mentálhigiénés tevékenységet reprezentáló Menta Teaház, amely inkább volt közéleti-szociológiai-politikai (burkoltan ellenzéki) jellegű, mint bármi más, 1988-ig tartó működése során nagy hatással volt a ház életére.

A központ életében az 1987-es volt az egyik legmozgalmasabb év. Ekkor indult a Club 2000, mely fenekestül felforgatta a házat. Itt indította klubját a Bonanza Banzai is. 1988-ban az év botránya volt, amikor ugyanitt egy tíztagú holland társaság anyaszült meztelenül adta elő hangköltészeti remekművét. A kilencvenes évek elején indult a Táncházi Kamara rendezésében a szezonnyitó táncházi mulatság. 1993-tól erőteljes bluesvonulat jelent meg, másodvonalbeli zenekarok kaptak bemutatkozási lehetőséget. 1996-tól jelentősen megerősödött a civil szervezetek tevékenysége. A kerületi közművelődés kibővült az Erzsébetvárosi Kulturális Napok sorozattal, ami 25 napon keresztül 40-50 kerületi eseményt fogott át. Az Almássy Téri Szabadidőközpont az elmúlt években egyedülállóan sok újdonsággal rukkolt elő, amelyből később trend lett.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.