Felszentelték a homoszexuális anglikán püspököt

Gene Robinson lelkész személyében először szenteltek fel homoszexualitását nyíltan vállaló püspököt vasárnap este, az amerikai protestáns episzkopális egyházban. Robinson felszentelése a szakadás veszélyét idézi elő a világ anglikán közösségében. Az angol egyház legfőbb vallási elöljárója mélységes sajnálkozásának adott hangot a felszentelés miatt.

Robinsont, az egyesült államokbeli New Hampshire-i egyházi kerület püspökét Frank Griswold, az episzkopális egyházat vezető püspök szentelte fel a New Hampshire-i egyetem jégkorong stadionjában mintegy négyezer ember részvételével tartott ünnepségen. A ceremónia kezdetén az egyház hagyományainak megfelelően a felszentelés ellenzői hangot adhattak tiltakozásuknak, a mintegy tízperces feszült hangulatú demonstráció elteltével azonban elhagyták a csarnokot.

Az 56 éves Robinson kétgyermekes apa, aki elvált feleségétől és 13 éve él együtt férfi partnerével.

Felszentelésével az amerikai episzkopális egyház vált a világ első nagyobb keresztény felekezetévé, amelynek homoszexualitását nyíltan felvállaló püspöke van. Az új püspök egységre hívta fel egyháza híveit, felszentelése - az első értékelések szerint - azonban egyházszakadás veszélyét idézi elő. A konzervatív elveket valló egyházi vezetők ugyanis a Bibliával összeegyeztethetetlennek tartják a homoszexualitást.

Az episzkopális egyház 2,3 millió hívőt számlál az Egyesült Államokban. Az anglikán egyházat és a belőle kinőtt egyházakat összefogó anglikán közösségnek pedig 79 millió tagja van a világon.

Mélységes sajnálkozásának adott hangot az anglikán világunió első, homoszexualitását nyíltan vállaló püspökének felszentelése miatt hétfő hajnali nyilatkozatában az angol egyház legfőbb vallási elöljárója.

Williams nyilatkozata szerint Robinson felszentelése jól látható megosztottsághoz fog vezetni az anglikán világunión belül, mert a homoszexuális püspök egyházi tevékenységét nem minden tagegyház fogja elfogadni.

Ez utóbbi megállapítás már azon a példátlan londoni anglikán csúcstalálkozón igazolódott, amelyet Robinson ügyében, a canterburyi érdek kezdeményezésére tartottak október közepén. A kétnapos válságtanácskozásról kiadott, egyhangúlag elfogadott nyilatkozat szerint a világ 79 millió anglikán hívőjét képviselő vallási elöljárók mélységesen sajnálják az amerikai egyház lépését.

Az ügy főleg a fejlődő világon belüli anglikán közösségekben okoz felzúdulást. Az Anglián kívüli legnépesebb anglikán felekezet, a 17 millió hívőt számláló nigériai egyház vezetője az októberi londoni egyházi csúcs előtt "az állatoknál is alacsonyabb rendűeknek" minősítette a homoszexuálisokat, és nyíltan kilátásba helyezte, hogy a nigériai közösség leválik a világunióról.

Az egyházon belüli homoszexualitás kérdése már Gene Robinson felszentelése előtt vihart kavart. Az első komoly összeütközést ebben a kérdésben az angliai Reading egyházmegyéjének anglikán püspökjelöltje, Jeffrey John ügye okozta. John nyár elején bejelentett kinevezését a jelölt nyíltan vállalt homoszexualitása miatt konzervatív anglikán vezetők szintén súlyosan bírálták.

Jeffrey John azonban, akit októberben kellett volna felszentelni, júliusban maga lépett vissza, közölve: attól tart, hogy felszentelése károsítaná az egyház egységét.

Tiltakozás világszerte - a kenyai egyház máris szakított az amerikai anglikánokkal

Peter Akinola, a nigériai anglikán egyház vezetője hétfőn elítélte és a közösséget megosztó lépésnek nevezte, hogy a homoszexualitását nyíltan vállaló Gene Robinsont az anglikán világunió tagjának elismert amerikai episzkopális egyház az amerikai New Hampshire állam püspökévé szentelte.

Az Anglián kívüli legnépesebb anglikán felekezet, a 17 millió hívőt számláló nigériai egyház vezetője még az októberi londoni egyházi csúcs előtt kilátásba helyezte, hogy a közössége leválik a világunióról. A hétfői közlemény azonban nem tartalmaz erre történő utalást.

A kenyai anglikán egyház viszont bejelentette közölte, hogy megszakít minden kapcsolatot az anglikán egyház amerikai szárnyával. Erről Thomas Kogo, az eldoreti egyházmegye vezetője beszélt az AFP-nek, bár elismerte, hogy a hivatalos döntést a szakításról a püspökök két héten belül tartandó értekezlete hivatott meghozni.

Az anglikán egyház feje által közzétett tiltakozáshoz csatlakoztak az ausztrál és új-zélandi anglikán egyház egyházfői is.

Peter Jensen, Sydney anglikán érseke úgy vélekedett, nem kizárt, hogy ez a meggyőződésbeli különbség "kétféle anglikanizmus kialakulásához vezethet". Jensen a "viszály püspökeként" bélyegezte meg Gene Robinsont.

Új-Zélandon - ahol az anglikán a legelterjedtebb vallás - Thomas Brown, Wellington püspöke 66 helyi plébániához küldött levelet, amelyben elítélte a vasárnapi felszentelést, de egyúttal elismerte az amerikai tagegyház jogát, hogy saját közösségében saját hatáskörű döntést hozzon.

A konzervatív Amerikai Anglikán Tanács elítélte és eretnekségnek nevezte a homoszexuális Robinson felszentelését, és egyúttal új anglikán egyház felépítését helyezte kilátásba az Egyesült Államokban.

Az egyesült államokbeli New-Hempshire állam leköszönő püspöke, Douglas Theuner ugyanakkor egyháztársaival ellentétben az "egység jelképének" nevezte utódját, mondván: Robinson olyan keresztény híveket fog az egyházba vonzani, akik létezéséről eddig a közösség nem is tudott.

Hasonlóan nyilatkozott Colin Coward, a Changing Attitude nevű, homoszexuális hívőket egybegyűjtő anglikán szervezet vezetője, aki szerint a melegek új bátorítást kapnak ezzel, hogy egyszerre vállalják fel másságukat és keresztény hitüket.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.