Csendben ment el a Cooptourist

Botránymentesen bezárt az egyik legrégebbi utazási iroda, az 1969-ben alapított Cooptourist. A cég egyelőre csak felfüggesztette tevékenységét, jövőjéről a november közepére összehívott közgyűlésen döntenek.

Önmagában már az is hír, hogy egy magyar utazási iroda önként és úgy függeszti fel tevékenységét, hogy előtte hazahozta összes utasát, a későbbi utakra befizetett előlegeket és részvételi díjakat pedig maradéktalanul visszafizette mindenkinek. A Cooptourist október 15-e óta nem köt utazási szerződéseket, az ország különböző pontjain található tizenhárom irodáját pedig a napokban bezárta. Internetes portáljukon ugyan (tegnapi lapzártánkig) még nem jelezték, hogy a társaság tevékenysége szünetel, sőt azon még az utazási paletta biztos pontjának minősíti a 34 éves céget a vezérigazgató.

A Cooptouristot - állítólag - a kicsik tették tönkre, pontosabban az a kíméletlen árverseny, amely oda vezetett, hogy ebben az évben az utazók több mint fele last minute, vagyis jelentős árengedménnyel értékesített, akciós ajánlatra várt. És nem véletlenül. Utazási ajánlatból ugyanis majdnem kétszer annyi van, mint amennyi a potenciális, fizetőképes utas, ezért a meghirdetett utakból csak keveset lehet az eredeti áron eladni.

A Cooptourist esete különös, hiszen a szabad piaci versenyben általában a kicsik hullanak el elsőként, a nagyok tovább bírják. Igaz, az egyik legrégebbi utazási iroda már nem számít igazán nagynak, munkatársainak száma a bezárás előtt mindössze hatvan volt. A tavaly májusban indult reorganizációs programjuk során a szervezet korszerűsítése ugyanis létszámleépítéssel és korszerű informatikai rendszer kiépítésének szándékával is járt. Csakhogy a fejlesztéshez majdnem 300 millió forint tőke még hiányzott, aminek bevonását sehogy sem sikerült megoldani. Végül a Cooptourist már hitelt sem kapott. Az utóbbi időszakban azt legalább sikerült elérniük, hogy a vagyon megmaradt, egy esetleges végelszámolás esetén a tartozásokat ki tudják fizetni.

A cégnek tavaly 800 millió forintos árbevétele volt, ami félmilliárd forinttal kevesebb, mint 2001-ben. Az időben visszafelé haladva még nagyobb számokkal találkozunk: 1997-ben még 2 milliárdos árbevételről, 1996-ban pedig 3,5 milliárdosról adtak számot. Hét éve ezzel az árbevétellel, valamint a 65 ezer, zömében német beutazó cooptouristos turistával a cég a legnagyobb forgalmú magyarországi irodának számított. Mi több: az Expresszt, az IBUSZ-t és a West Travelt megelőzve - azokkal együtt - helyet kapott az FVW német idegenforgalmi szaklap kétszázas európai toplistáján.

Az elmaradt budapesti expó hivatalos utazási irodájáról, a budai Rege Hotelből hajdan konferencia-központot kialakítani tervező cégről legutóbb 1997-ben lehetett hallani. Akkor mondott le vezérigazgatói megbízatásáról Meggyes István, aki egyben az utazási irodák szakmai szövetségének is az elnöke volt. Távozásának szűkszavú indoklása az volt, hogy szakmai elképzelései nem egyeztek a társaság fő tulajdonosa, a Magictrade Kft. koncepciójával. Megygyes lemondása előtt két hónappal még a kongresszusszervezés eredményességéről és a Hotel Rege megtartásáról beszélt. Akkor a szálloda felújítását és az irodahálózat bővítését tervezték. Az azóta eltelt hat-hét évben a Cooptourist csendben működött.

A hivatalos cégnyilvántartásban fellelhető információk szerint a Hotel Rege tulajdonosa az FLM-Contra Kft., amelyben a Cooptourist már csak közvetve érdekelt. A szálloda könyv szerinti értéke majdnem tíz éve még 550 millió forint volt. Az rt. saját vagyona most 378 millió, jegyzett tőkéje pedig 371 millió forint. A cég jövője meglehetősen kétséges, arra ugyanis eddig nem sok példa akadt, hogy hasonló helyzetű cég további működését finanszírozzák a tulajdonosok.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.