Vanunu

Világszerte huszonegy városban tartottak békés demonstrációt Mordeháj Vanunu rehabilitációjáért kedden - állítja az izraeli atomfegyver titkának elárulásáért bebörtönzött férfi kiszabadításáért küzdő egyik mozgalom honlapja. Budapesten húsz ember vett részt az izraeli követség közelében tartott békés demonstráción.

Mordeháj Vanunu izraeli állampolgár technikus volt a zsidó állam dimonai nukleáris telepén - olvasható a nonviolence.org neki szentelt oldalain. 1986-ban közzétette a telepen készített fotóit és beszámolt arról, hogy Izrael atomfegyver előállításán dolgozik. Erről elsőként a londoni Sunday Times adott hírt. Rövidesen letartóztatták, visszaszállították hazájába és kémkedés miatt tizennyolc évi börtönre ítélték. Jövő áprilisban szabadul.

A nonvilolence.org oldalain láthatóak azok a fényképek, amelyeket Vanunu a dimonai üzemben készített, mielőtt elhagyta volna az országot.

Demonstrációk

A "The US Campaign to Free Mordechai Vanunu" - azaz Nemzetközi Kampány M. V. Kiszabadításáért" elnevezésű szervezet szerint Washingtontól Hirosimáig huszonegy városban terveztek demonstrációkat szeptember 30-ára, Vanunu letartóztatásának tizenhetedik évfordulójára.

Budapesten az Alba Kör - Erőszakmentes Békemozgalom, az Amnesty International, az Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület, a Zöld Fiatalok és a Rügyecskék - Ember- és Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány írta alá azt a petíciót, amelyet Izrael budapesti képviseletének kívánt átadni a demonstráció mintegy húsz résztvevője.

Az Amnetsy International szerint a Vanunuval szemben alkalmazott bánásmód "kegyetlen, embertelen és megalázó" - mivel a több mint tizenegy évig rendkívül szűk magánzárkában tartották. A követség közelében tartott demonstráción elhangzott beszédekben szorgalmazták, hogy azonnal bocsássák szabadon Mordeháj Vanunut, és a Közel-Kelet váljon atomfegyver-mentes övezetté. A követség nem kívánta átvenni a petíciót.

Kinek van atomfegyvere

A Biztonsági Tanács öt állandó tagján, az Egyesült Államokon, Kínán, Oroszországon, Franciaországon és Nagy-Britannián kívül huszonöt ország tett kísérletet arra, hogy nukleáris fegyvert készítsen. Izrael, India, Pakisztán, és Dél-Afrika sikerrel járt, Észak-Korea a közelmúltban jelentette be, hogy képessé vált atomfegyver előállítására.

Izrael soha nem deklarálta hivatalosan, hogy atomhatalommá vált volna, de a nemzetközi sajtó régóta tényként kezeli, hogy Izrael mintegy kétszáz atomtöltettel rendelkezik. A dimonai üzemben zajló munkálatokat az ötvenes években indították el a legnagyobb titokban és éppen Mordeháj Vanunu működésének következtében derült fény az atomprogramra.

Vanunu hallgatása

Mordeháj Vanunu a vele foglalkozó honlap szerint büszke rá, hogy a dimonai kísérleti telep titkát erőszak nélkül sikerült lelepleznie.

György Lajos, az Egyetemes Létezés Egyesület képviselője szerint a Vanunu hosszú évekig hallgatásba burkolózott. A nagy ritkán tett megnyilatkozásaiból úgy tűnik, hogy egyáltalán nem törte meg a börtön: "Az én hallgatásom nagyon zajos csönd, és ha az ember azt teszi, amit én, annak tudatát és lelkiismeretét soha és senki nem hallgattathatja el. Az emberi léleknek nincsenek határai vagy börtönei." - írta Frederik Heffermehlnek, a norvég Országos Béketanács elnökének.

Vanunu legfőbb céljának azt vallja, hogy a világ szabaduljon meg végleg a nukleáris fegyvereitől: "Hirosima és Nagaszaki ötvenedik évfordulója az igazság éve lehet - az igazság kimondása nukleáris terjeszkedésről és az emberek kezében lévő túlzott hatalomról; az igazság kimondása arról, hogy Hiroshima és Nagaszaki egyáltalán nem volt szükséges."

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.