Dúl a vita a Szépség körül

A London Times, a The Independent és nyomukban a legnagyobb brit lapok felháborodással számoltak be az Egyiptomi Régészeti Főfelügyelőség igazgatója, Zahi Hawass intézkedéséről, melynek értelmében megtiltotta, hogy Joann Fletcher brit múmiaszakértő Egyiptomban kutathasson, sőt az angol régészt kiutasíttatta az országból.

Hawass arra hivatkozott, hogy a kutatónő megsértette az egyiptomi törvényeket, amelyek előírják, hogy bármilyen Egyiptomban történt felfedezést csakis a régészeti főfelügyelőségen keresztül lehet a nyilvánosságnak bejelenteni, mivel ők szavatolják annak hitelességét. Fletcher a régészeti főfelügyelőséget megkerülve  maga állt a nyilvánosság elé, és azt állította, hogy megtalálta Nefertiti múmiáját. Ez pedig nem igaz. A York Egyetem kutatónője becsapta a közvéleményt, és ezzel rontotta az Egyiptomban folyó kutatás tudományos hitelét. Hawass emlékeztetett rá, hogy Egyiptomban rendkívül szigorú törvények írják elő, miként lehet régészeti és egyiptológiai vizsgálatokat végezni, és ezek áthágását példátlan szigorúsággal büntetik. Ezt azonban megköveteli az az érték, amely az országban található. Hozzátette azt is: nem Fletcher az egyetlen, akit kiutasítottak. Eddig háromszáz kutatócsoport közül tizenhárom expedíció engedélyét függesztették fel és utasították ki résztvevőit az országból.

Mint arról lapunk is beszámolt, Joann Fletcher brit múmiaszakértő bejelentette, azonosította a szépséges egyiptomi fáraónő, Nefertiti múmiáját. Pontosabban ezt írta lapunk, kissé helyesbítve a kutatónő szavait, aki valójában többször több fórumon azt nyilatkozta, hogy a Királyok Völgyének 35-ös számú sírjában, a KV 35-ben megtalálta a titokzatos fáraónő múmiáját. A bebalzsamozott tetemet azonban nem ő, hanem Victor Loret találta meg még 1898-ban II. Amenhotep fáraó sírépítményében, a KV 35-ben. Ez volt az első olyan fáraósír, amelyben eredeti helyén találtak a fáraó múmiájára, ráadásul 11 másik múmia is előkerült. Nyolcat közülük a mostani kairói Egyiptomi Múzeumba vittek, hármat azonban - miután lajstromba vették őket, és besorolási számot is kaptak - a KV 35-ben hagytak mindenféle restaurálás vagy állaguk megóvására tett intézkedés nélkül. Később több egyiptológus és antropológus is megvizsgálta a tetemeket. Megállapították, hogy egyikük egy fiatalember, a másik kettő nő. Közülük az egyiknek az Idősebb Nő nevet adták, ám miután fogait és csontjait két éve elemezték, kiderült, hogy a nő valójában 29 (plusz-mínusz 5) éves kora körül halt meg. Valószínűnek látszott, hogy a XVIII. dinasztia eltűnt királynője, Nefertiti lehet.

Fletcher a nyár elején azonban azt jelentette be, hogy megtalálta a három múmiát és a fiatalabb hölgy Nefertiti. De nem kellett megtalálnia a múmiákat, hiszen a múzeum katalógusában a 61072-es sorszám alatt szereplő múmia tárolási helye is pontosan fel van tüntetve. Erről Fletcher is tudott, mivel a királysírt egyiptomi engedéllyel kereste fel. A sírban lerajzolta a múmiákat. Sikerült azonosítania a múmiák közelében egy núbiai stílusú parókát, amelyet Nefertiti férjének, Ehnaton fáraónak az uralkodása idején csak hercegnő és fáraónő viselt. Fletcher, amikor Nefertitit azonosította, arra hivatkozott, hogy az általa lerajzolt múmiának ugyanolyan feltűnően hosszú "hattyúnyaka" van, mint a berlini múzeumban őrzött Nefertiti-szobornak. A füleket két-két helyen fúrták át, ami szerinte ritka jelenség az ókori Egyiptomban. Az, hogy a múmiát megrongálták, szerinte Ehnaton utódai bosszújának a jele, vagyis alátámasztja véleményét.

Ám Zahi Hawass nemrégiben még azt is megkérdőjelezte, hogy valóban nő lenne a kérdéses múmia. A füllyukasztásról pedig elmondta, hogy annak a divatnak az ókori Egyiptomban a férfiak is előszeretettel hódoltak. Ráadásul Nefertiti - miután hat gyermeket szült - valószínűleg a harmincas évei elején halt meg, de semmiképpen sem a húszas évei elején, mint a fiatalabb múmia.

Nefertiti sokáig Ehnaton legkedvesebb felesége volt. Kr. e. 1333 körül azonban nyomtalanul eltűnt a történelem színpadáról. Ehnaton reformátor fáraó volt. Ő vezette be az addig főistenként tisztelt Amon helyett Aton isten kizárólagos kultuszát, vagyis egyetlen isten imádatát Egyiptomban. Ezzel a lépésével egyúttal megfosztotta az Amon-papokat is igen jelentős hatalmuktól. Ehnaton halála után visszatértek az Amon-papok, és - mint Ehnaton utóda, Tutanhamon neve is bizonyítja - visszaállították Amon tiszteletét. Ehnaton nevét, feliratait, ábrázolásait mindenhonnan kivakarták, a róla és családtagjairól készült szobrokat összetörték, múmiájukat eltüntették. Még a nevüket is feledésbe akarták taszítani. A véletlenül megmaradt feliratokból, ábrázolásokból csak annyi vehető ki, hogy Nefertiti eltűnt Ehnaton mellől, és rövid időre egy bizonyos Szemenkharé foglalta el helyét a fáraó mellett, aki a királynak vagy a fia, vagy valamilyen rokona volt. Az eltaszított királynő emlékét kétszeresen is megsemmisítették. Az utókort megelőzve, már férje is igyekezett elfeledtetni népével.

Éppen ezért számít minden Nefertitivel, illetve Ehnatonnal kapcsolatos új felfedezés különleges értékűnek. Hawass szerint már Fletcher szakvéleménye sem helytálló, de persze nem ezért utasítják ki az országból, hanem azért, mert tudatosan megtévesztette a közvéleményt, és állítását nem vonta vissza.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.