Szabad-e oltani magánvízzel?

A tűzzel nem szabad tréfálni, mert ha a vörös kakas valahol felüti a fejét, abból könnyen lehet katasztrófa. Az építési, bővítési engedélyek kiadásánál is nagyon szigorúan veszik a tűzvédelmi előírások betartását.

Mindez rendkívül érdekes problémákat is előidézhet, melyeknek komoly anyagi következményei is lehetnek, miként azt egy pécsi család esete is bizonyítja.

Egy családi ház földszintjére a tulajdonos már rendelkezett érvényes használatbavételi engedéllyel, de azt még az elmúlt évezredben adták ki számára. Mikor belekezdtek a tetőtér beépítésébe, akkor derült ki, a legújabb tűzrendészeti előírásoknak már nem felel meg az épület.

A megváltozott regulák szerint minden házhoz legfeljebb 100 méteren belül kell lennie egy kiépített, a földből kiálló tűzcsapnak. Mindennek meglétéről, illetve hiányáról a területileg illetékes vízmű ad tájékoztatást. Amennyiben az előírt sugarú körben nincs meg a lánglovagok számára nélkülözhetetlen csatlakozási pont, akkor az új beruházás már nem készülhet el. A régiekre ezt természetesen nem lehet kiterjeszteni, ott maradhatnak a korábbi állapotok.

Egy korábban épített, de most a tetőtéri bővítésre váró lakrész esetében sem lehet kivételt tenni, mert a lakótér bővülésével a veszélyek is megnövekednek. Még abban az esetben is, ha egyébként a környező lakások sincsenek jobb helyzetben, amennyiben egyszer a tűzeset bekövetkezik.

Kézenfekvő és viszonylag egyszerű megoldás lenne a tűzcsaphálózat bővítése, de az a települések önkormányzatának feladatai közé tartozik. Ott viszont gyakran küzdenek forráshiánnyal, magyarán nincs egy fillérjük sem ilyen fejlesztésekre.

A téma szakértője neve elhallgatását kérte, mert csak jegyzői engedéllyel nyilatkozhatna, ezért inkább csupán amolyan felvilágosítással szolgálhatott.

- Valóban szigorítások történtek az ügyben - mondta az inkognitóját megőrző férfi. - Mi a múltat nem vizsgálhatjuk, csak az érvényes rendelkezéseket vehetjük figyelembe. A legrosszabb megoldás az, ha egy 50 köbméteres víztározót kell megépíteni. Ennél még az is sokkal olcsóbb, ha kezdeményezik egy új tűzcsap telepítését, feltéve, hogy a csőrendszer elbírja a bővítést. Egy ilyen szerkezet hozzávetőleg 400 ezer forintba kerül, ami nem kevés, de olcsóbb, mint az egyéb megoldások.

Az érintett, akinek ügyében még nem született döntés, ezt nem érti pontosan. Számára egy olyan tározó megépítését írták elő, amekkora Pécs egyik szállodája mellett található, és 50 ezer liter vizet lehet benne tározni. Építészek kalkulációja alapján a földmunkával, betonozással, vízzáró réteggel együtt ez legalább egymillió forintba kerülne.

- Egy szűkös költségvetéssel épülő lakrész esetében ilyen összegekkel nem lehet dobálózni - vélekedett az érintett. - De ez még csak a dolog egyik része. Ha ugyanis egy ilyen ciszterna elkészülne, akkor annak tulajdonosa azt köteles lenne állandóan tele tartani, tisztítani, időszakonként lecserélni a tartalmát, ami a mai árak mellett komoly tétel. Ráadásul biztosítania kell a szabad hozzáférhetőséget, hiszen ha tűz ütne ki, mondjuk a szomszédban, akkor senki sem mérlegelhet, segíteni kell. Ezt el is fogadom, de ezek szerint az én általam finanszírozott vízzel oltanák azokat a lángokat, melyek a régi szabályok alapján készült falak között emésztenék el a javakat.

Kissé talán banálisan hangzik, de ha minden úgy alakul majd, ahogy ezek a szabályok előírják, a víztárolók földjévé válhatunk.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.