Támadás a másság ellen

A nemzetközi sajtó élénken tárgyalja a Vatikán csütörtökön közzétett állásfoglalását, amelyben a pápai állam mereven elutasítja az egyneműek házasságát, illetve élettársi viszonyát. A La Repubblica egyenesen "integralista kiáltványnak" nevezi a vatikáni dokumentumot, ugyanakkor a milánói Corriere della Sera az állam és az egyház eltérő szerepének a tükrében vizsgálja ugyanezt a kérdést.

A baloldali liberális La Repubblica pénteki kommentárjában kifejti: senki sem vitathatja el a Vatikántól a jogot, hogy közzétegye álláspontját, mégis megdöbbentő a dokumentum kemény, ellentmondást nem tűrő hangvétele. Rá lehet ismerni benne Joseph Ratzinger bíboros (a Hittani Kongregáció prefektusa) szokásos stílusára - írja a lap. Ez a hangnem jól tükrözi a katolikus egyházban végbemenő folyamatot, a restauráció szellemét, a következetes eltávolodást a második vatikáni zsinat szellemétől.

A mérsékelten konzervatív Corriere della Sera kommentárja nem tekinti az államok ügyeibe való beavatkozásnak a vatikáni állásfoglalást. Mint írja, az egyháznak is joga van kifejezésre juttatnia, milyen értékrendet vall egy adott témában. Más kérdés, hogy az államnak többrétegű a felelőssége, egyszerre kell ügyelnie a társadalmat összetartó család egységére és a kisebbségek jogainak a szavatolására - írja a lap.

"A katolikus egyház javíthatatlan", "üzenet a régmúltból", "a Vatikán türelmetlenséget és megvetést parancsolt híveinek", "frontális támadás a melegek ellen" - ilyen és ehhez hasonló éles megfogalmazásokkal reagált pénteken egyöntetűen a német és az osztrák sajtó az egyneműek házassága ellen intézett éles vatikáni támadásra. A Joseph Ratzinger bíboros nevével fémjelzett dokumentum "üzenet a régmúltból" - írta a Der Standard osztrák liberális újság. A Salzburger Nachrichten osztrák lap azt hámozta ki a dokumentumból, hogy "a Vatikán türelmetlenséget és megvetést parancsolt híveinek". "Különösen galád a Ratzinger-dokumentumnak az része, amely a meleg párok által örökbe fogadott gyermekekről szól, és azt állítja, hogy az ilyesmi nemi erőszakkal ér fel. A harag pírja önti el arcunkat, amikor egy olyan egyháztól halljuk ezt, amely száz éven át megtűrte soraiban a gyerekek megrontóit."

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.