Biztosítják a lehetetlent is

Valahol turpisság van a dologban, de bizonyítani szinte lehetetlen. A biztosítótársaság ragaszkodott neve eltitkolásához, ami az eset ismeretében érthető is. Igaz, ezáltal a piac többi szereplőjére is árnyék vetülhet, de sebaj. Ha ez a szokás, hát legyen. A károsult sem kívánt névvel szerepelni, mert attól tartott, felkerülhet arra a feketelistára, amelyen e cégek a problémás ügyfeleket regisztrálják.

Annyi bizonyos, az esemény Pécsett történt, az elmúlt hónapokban, de most érkezett meg az elutasító határozat, ami fölér egy technikai képtelenséggel - legalábbis a tudomány mai állása szerint.

A panellakásokba a fizika törvényei szerint belevághat ugyan a villám, de a hálós vasszerkezet miatt a háztartási gépekben, a televíziókban ez a túlfeszültség galibát nem okozhat. Mindezt a Faraday-ketrec elmélete alapján bárki tudhatja. A vasbeton szerkezetű társasházak környékére is becsaphat a ménkű, ekkor indukált villámról beszélhetünk, amelynél akár egy kilométeres sugarú körben is történhet meghibásodás, mondjuk egy téglaházban. De ez sem jelenthet veszélyt a hálós szerkezeten belül lévő elektromos tárgyakra. Ennek ellenére - a károsult állítása szerint - mégis megesett a dolog: villám vágott a televíziójába. A kár bejelentése után a helyi áramszolgáltató és a kábeltelevíziós cég szakvéleménye alapján a biztosító megállapította, jogtalan a kárigény. Csakhogy induktív villám elleni káresetre is szólt az adott kötvény!

Az ügyben eljáró kárrendezési vezető véleménye különös szemléleten alapul. Nézete szerint az üggyel nem is neki kellene foglalkoznia, hanem az üzletkötői ágazatnak. Ők ugyanis csak azt állapíthatják meg, lehetséges, netán lehetetlen volt-e a káresemény bekövetkezése. Mindez persze csak akkor derült ki, amikor már bekövetkezett a baj.

A névtelenségbe burkolódzó részvénytársaság területi igazgatóhelyettese szerint nincsen ebben semmi kivetnivaló. A cég ügynöke ugyanis csak ajánlatot tett egy kötvényre, magát a szerződést az ügyfél kötötte meg, annak minden felelősségével, vonzatával. A társaság munkatársának nem kötelessége tudni, ki milyen körülmények között él, és milyen kár ellen szeretne kötvénnyel rendelkezni. Azt mindenkinek magának kell mérlegelnie saját belátása szerint. Ebből fakadóan egy szinte lehetetlen jelenség bekövetkezése előtt sem hívhatja fel kuncsaftja figyelmét a felettébb fura tényekre. Arra ott vannak a szakemberek, akik különös módon saját munkájuk szakvéleményezőiként foglaltak állást.

A károsult már csak két dolgot tehet, ha az előre nem várható, de mégis beálló helyzet előfordult: fogadhat egy független szakértőt, aki bebizonyítja vélt igazát, másrészt - miután öt esztendőn keresztül fizette a díjat az induktív villámra - most töröltetheti a papírról azt, ami úgysem fordulhat elő.

Arra a kérdésre viszont nem kaphattunk választ, hogy amennyiben ez általános a biztosítóknál, akkor az ilyen pontokból befolyt összeg is a nagy közösben gyűlik-e össze, netán egy konkrét rt. számláján jelenik meg extra haszonként? Aki ezek után induktív villámra köt szerződést panelházban, azt biztosíthatjuk, pénzt nem kap ilyen kárra. Kicsi a kockázat benne, de valakinek így is megéri!

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.