Emléktábla Strakának

Emléktáblát állít Anton Strakának, a hajdani budapesti csehszlovák kultúrattasénak csütörtök délután három órakor az Amerikai út 37. falán a Bohémia Baráti Kör, a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége, a Szlovákiai Cseh Egyesület, a Zuglói Szlovák Kisebbségi Önkormányzat és a Cseh Centrum Budapest. Ugyanaznap délelőtt a Cseh Centrum - a terézvárosi Szegfű utcában - konferenciát rendez az attasé születésének 110. évfordulója alkalmából.

Anton Straka (1893-1945) Kassán született, szlovák közíró, műfordító volt. Teológiai tanulmányainak befejezése után római katolikus lelkészként szolgált, 1918-tól rövid ideig újságíróként dolgozott. 1920-ban hazája honvédelmi minisztériumának és kormányának sajtóosztályán tevékenykedett, 1925 és 1936 között a csehszlovák követség kulturális attaséja volt Budapesten. Sokat tett a cseh és szlovák irodalom népszerűsítéséért magyar írók és értelmiségiek körében. Nevéhez fűződik egy cseh és szlovák költők verseiből összeállított antológia kiadása és a XX. századi magyar költők antológiája rendezése (ennek kiadását nem engedélyezték). Ő ültette át cseh nyelvre Móricz Légy jó mindhalálig-ját, de fordított Ady-, Babits-, Capek-, Halas- és Olbracht-műveket is. Lakásán, az Amerikai út 37.-ben péntekenként rendszeresen vendégül látta József Attilát, Szabó Lőrincet, Zelk Zoltánt, Weöres Sándort, Féja Gézát és Kassák Lajost.

1936-tól a prágai külügyminisztérium tisztviselőjeként tevékenykedett tovább. 1941-ben mint antifasisztát deportálták, a gyűjtőtáborban halt meg. Munkássága három nép irodalomtörténetének szerves része.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.