Középkori kirakós Pipo várában

Huszonkét évig tartott az ozorai vár helyreállítása. Nem mondhatni, hogy gyorsan ment volna - különösen, hogy az épület ősét annak idején körülbelül hét év alatta húzták föl az Ozorai Pipo által alkalmazott mesterek. Igaz, Zsigmond király hadvezérének egy gazdag uradalom fialta az építkezéshez szükséges pénzt. Késői utódai viszont a mindenkori költségvetésre voltak utalva. Egészen addig, amíg tavaly végre megtört a jég, és az állam a Széchenyi-terv keretéből megítélt annyi pénzt, amenynyiből be lehetett fejezni az évtizedek óta húzódó rekonstrukciót.

Mára már a nagyvonalú gesztust népszerűsítő plakát is lekerült a homlokzatról, és teljes pompájában látható a vár középkori, barokk és modern elemekből összegyúrt XXI. századi formája. Ozorán, ebben a szépséges kis tolnai zsákfaluban egyébként is nehéz úgy helyezkedni, hogy az ember ne épp a várra lásson rá. Építtetője, Filippo Scolari, vagy ahogy mifelénk hívták, Ozorai Pipo nagyon gondosan választotta meg a helyét: a Sió-parti dombot át is faragtatta, hogy megfelelő alapja legyen az impozáns várkastélynak.

1416-ban, amikor engedélyt kért Zsigmond királytól az építkezésre, már meglett ember és nagy hatalmú báró, sikeres hadvezér volt. Nem is emlékeztetett arra a Firenzéből származó budai inasgyerekre, akinek jóakarói megismerték. Bár az ozorai birtokot nem nagyszerű képességeinek, hanem szerencsés házasságának köszönhette: a terület felesége, Borbála öröksége volt.

A középkorias hangulatot árasztó, robusztus épület láttán talán nehéz elhinni, de tény, hogy Ozorai Pipo várából mára nem sok maradt. A Feld István és munkatársai által folytatott ásatás és falkutatás azonban számos olyan apró részletet feltárt, amely a helyreállítást tervező Sedlmayr Jánosnak és a munkát folytató Máté Zsuzsannának jó alapot adott a hajdani formák felidézéséhez. A régebbi állapotot mutató fényképeken ugyanakkor jól látszik, hogy a számos alkalommal átépített, a török harcokban lerombolt, majd az utolsó kétszáz évben magtárként használt épület a helyreállítás megkezdésekor inkább egy hatalmas hombárra, mint gótikus várra emlékeztetett.

A mai ozorai vár láttán Pipo persze ugyanúgy meghökkenne, mint a romokból való újjáépítést elrendelő Esterházyak. Pedig a mostani forma minden építési periódusból őriz emlékeket, mégpedig úgy, hogy a megmaradt régit keretbe foglalja a korszerű használatot lehetővé tevő modern technika. A padlóban ma már fűtéscsövek futnak, a szinteket - megjegyzem: meglepően zöld színűre kent - lift köti össze.

A vár főbejárata a barokk korszakot idézi. Az itteni középkori falak a török elleni harcok idején leomlottak, és az 1729 és 1733 között zajló helyreállításkor, amikor uradalmi központot alakítottak ki az erődítményben, csak a földszintet építették vissza. Néhány évvel később tornyot emeltek a helyén - ennek az időszaknak az emléke a most ismét látható, színpompás rokokó falfestésű szoba -, hogy aztán a nyolcvanas években egy nagyszabású építkezéssel magtárrá és raktárrá alakítsák az egész épületet. Minden, ami még középkori volt a várban, szinte teljesen elpusztult akkor. Elbontották a falakat, átrakták az ablakokat, a hatalmas belmagasságú tereket födémekkel szabdalták föl. 1945 után csak annyi változott, hogy a magtár mellé hivatali helyiségek és tantermek is beköltöztek Pipo várába.

A földszintet, ahol ma irodák és kiállítótermek vannak, a kastély virágkorában a kiszolgálóhelyiségek foglalták el. Az emeleten élt a várúr: a szakemberek az apró részletekből azonosítani tudták a két nagytermet, a lakó- és a hálószobát, valamint a kápolnát. Megtalálták az eredeti ablakhelyeket, rábukkantak az ülőfülkék és a falfestmények maradványaira. A hajdani kápolnában például Szent László alakját fedezték föl egy freskótöredéken.

Különös élmény ma végigsétálni Ozorai Pipo egykori lakosztályán és fogadótermein. Hiszen a korszerű technika és a modern burkolatok mellett ott vannak az apró középkori részletek, a faragott kövek, az ablakkeretek, a kéménynyílások és a hálószobából nyíló árnyékszék. Ott vannak a nem is olyan régen még csupasz falra visszaépített erkélyek is: a nagytermekhez kapcsolódó teraszokat és a várfalra kiülő kápolnabeli szentélyt faszerkezettel rekonstruálták, hiszen az eredeti kőszerkezetek visszaépítéséhez nem rendelkeztek elegendő információval. Jelzésszerűen a termek boltívei is jelen vannak. Bravúros műszaki megoldással a pontosan megszerkesztett gótikus ívek mintájára zsaluzták a betont, amely amellett, hogy idézi a múltat, a termek fölött elhelyezett múzeumi raktárak terhét is segít hordozni. Ugyanilyen jelzés a régies kilincs vagy az ablakokra helyezett fémrács, amely az ólomkarikákba öntött középkori ablaküveg formájára utal.

Ugyanez az építészi koncepció köszön vissza a varázsos hangulatú várudvaron is, ahol az emelet kőpillérekre támaszkodó, fedett folyosójának egy részét is rekonstruálták. Az udvar téglaburkolata és a középen álló kút formája modern, már-már semleges, a folyosóból pedig csak annyit építettek vissza, amennyi elegendő a használathoz és a fantázia megsegítéséhez. Az eredeti oszloprészek mellett kópiákat is felállítottak, de a magasságuk változó, jelezve, hogy a teljesen elpusztult hajdani szerkezet azért más volt. Az árkád kontúrjai a falon is visszaköszönnek, az emeleti folyosó elegáns faácsolata pedig szinte a levegőben lebeg, és kétoldalt gyakorlatilag elfogy. A kinyúló rácselemek mutatják, hogy az eredeti még folytatódott.

A helyreállított barokk és középkori terek alatt a valódi középkor, fölöttük viszont a jelen látható. A pince a téglavár talán legérintetlenebb része, itt kőtárat rendeztek be. Az emeletre ráültetett szint ellenben teljesen modern: a Tolna Megyei Múzeum régészeti raktára mellett néhány vendégszoba, tárgyaló és a kazán is itt kapott helyet.

A vár helyreállítása húsz év viszontagságai, számos újrakezdés és leállás után mára befejeződött. Már csak az egykori várfal és a sarkokon álló bástyák jelzésszerű rekonstrukciója, valamint a kert kialakítása van hátra. Nem beszélve persze a várbeli terek hasznosításáról: hiszen az emelet ma még kong az ürességtől. A tulajdonosi jogokat gyakorló Kincstári Vagyoni Igazgatóság azt szeretné, ha az eredeti elképzeléseknek megfelelően múzeumot és konferenciabázist hoznának benne létre - mondja Szack Ferenc, a KVI Tolna megyei kirendeltségének helyettes vezetője. Ehhez nem is kell más, mint pénz, meg egy szervezet - kht. vagy alapítvány -, amely működtetné az intézményt. A megye, a falu, a KVI és a kulturális tárca illetékesei most dolgoznak a megállapodás részletein. Ha mégsem születik meg, a KVI nem tehet mást, kénytelen lesz pályázatot kiírni a vár hasznosítására.

Egyelőre csak remélhetjük, hogy nemsokára nemcsak a földszinti teremsorban berendezett Illyés-életmű-kiállítás, hanem a középkori lakószint is fogadja majd a látogatókat. Kiállítani volna mit, hiszen az elmúlt évtizedek kutatásai rengeteg lelettel szolgáltak - hogy mást ne mondjunk, itt van például a török időkben elásott kincs, amelyet a régészek találtak meg. És persze a legfőbb látnivaló, maga a vár: a puszta falak is hatszáz év eseményeit mesélik.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.