Bővít az Audi, jöhet a Hyundai

Tiszteletbeli tanár címet adományozott Martin Winterkornnak, az Audi AG igazgatótanácsa elnökének a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Az egyetemi tanács indoklása szerint Winterkorn tevékenységével nagyban hozzájárult a német autókonszern magyarországi gyárának megalapításához és új motorfejlesztő központjának Győrbe telepítéséhez. (A tiszteletbeli professzor a tegnapi ünnepségen magyarországi gyökereiről is beszélt: szülei Zsámbékon születtek.)

Lapunk kérdésére Martin Winterkorn elmondta: eddig minden évben tíz százalékkal növelték győri motorgyáruk termelését, az idén már 1,4 millió benzines és dízelhajtómű készül a magyar üzemben. Terveik szerint az Audi és a Volkswagen konszern legkorszerűbb motorjait fogják gyártani Győrben. A legnagyobb motor, a V-nyolchengeres darabszámát évi ötvenezerre emelik. - Mai megítélésünk szerint megtartjuk az ötezres létszámot Győrben, ahol bővítjük motorfejlesztő és kutatórészlegünket - jelentette ki az Audi elnöke.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz a járműüzemmel az 1999 óta gyártott sportkocsi kifutása után, Martin Winterkorn azt válaszolta: még nem született meg a döntés arról, mi lesz a TT után, de az biztos, hogy Győrben a főszerep továbbra is a motorgyártásé és fejlesztésé marad. (A német cég eddigi magyarországi beruházásainak értéke meghaladja a másfél milliárd eurót.)

Az avatási ceremónián részt vevő Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter a Népszabadságnak elmondta: ismeretei szerint az Audi Hungária az idén is 300-500 millió eurós magyarországi fejlesztéseket tervez. A miniszter tájékoztatása szerint több világcég is érdeklődik itteni beruházások iránt. Magyarországnak jó esélye van a dél-koreai Hyundai tervezett európai autógyárának megszerzésére.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.