Fidesz: jogtiprás Magyarországon

A magyarországi polgári és politikai szabadságjogok helyzetét bírálták múlt pénteken a Fidesz kezdeményezésére Lisszabonban, a tavaly Nemzetközi Demokratikus Centrumra (IDC) keresztelt Kereszténydemokrata Internacionálé vezetőségi ülésén. Lapunk úgy értesült, hogy a lisszaboni ülésen a kubai és a burmai ellenzékkel szembeni kemény kormányzati fellépés elítélése mellett Orbán Viktor kezdeményezésére elfogadtak egy határozatot a polgári és politikai szabadságjogok helyzetéről Magyarországon.

A nyilatkozat szerint a legutóbbi parlamenti választások után a helyzet jelentősen romlott: megsértették az alapvető polgári és politikai szabadságjogokat. A szocialista-liberális koalíció hatalomra kerülése óta elterjedtté vált a rendőrségre gyakorolt pártpolitikai befolyás; a politikai viták megjelenése a bíróságokon, a pártpolitika keveredése a jogi eljárásokkal; az állampolgárok és a társadalmi szervezetek gyülekezési jogának korlátozása; az ellenzéki gondolkodók megfélemlítése és eltávolítása az állami szférából; "hazaárulási" vádak a kormányt bírálók ellen; a polgári sajtó ellehetetlenítése.

A magyarországi rendszerváltás óta nem volt arra példa, hogy egy párt nemzetközi fórumon saját hazája elítélését kezdeményezte - jelentette ki Kovács László. A külügyminiszter felháborítónak tartja, hogy Magyarországot a Fidesz kezdeményezésére egy sorba állították Kubával és Burmával. Miközben az emberi jogok megsértését az említett két országban rendszeresen szóvá teszik a nemzetközi szervezetek, Magyarország esetében ilyen nem fordult elő. Országunk éppen most csatlakozik a demokráciára, az emberi jogok tiszteletére különösen kényes Európai Unióhoz. "A határozat szövegét olvasva olyan érzésem támadt, mintha a Fidesz vezetője saját volt kormányának a tetteit akarná, kis késéssel most pellengérre állítani" - tette hozzá a külügyminiszter.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.