Simon Tibor haláláról - Az első számú gyanúsított

Védője Galambos János szabadlábra helyezését kezdeményezi , miután a legfrissebb orvos szakértői vélemény kizárja, hogy az ő ökölcsapása okozta Simon Tibor halálát.

Galambos János 2002. április 29-én ügyvédjével eljött a Népszabadság szerkesztőségébe, hogy "még szabad emberként" elmondhassa, szerinte mi történt nyolc nappal azelőtt a Cafe Allure Bárban és a szórakozóhely előtt az utcán, ahol ő és három másik férfi halálra verte Simon Tibort, a Fradi egykori hátvédjét, a Sopron labdarúgócsapatának vezetőedzőjét. Az interjú után egyenesen a Fővárosi Főügyészségre mentek. Galambost őrizetbe vették, majd a bíróság letartóztatta. Azóta tizenhárom hónap telt el.

Védője, Sándor László ügyvéd a napokban szabadlábra helyezési kérelmet nyújt be Galambos nevében a bíróhoz, miután egy nemrég elkészült orvos szakértői vélemény alapján szerinte át kell értékelni védence és a másik három gyanúsított szerepét. Nem tartható tovább a hatóságoknak az első orvos szakértői véleményre alapozott álláspontja, hogy Simon Tibor halálát közvetve egy jókora ökölcsapás okozta, melynek hatására a férfi feje nagy erővel az aszfaltnak csapódott. A második szakvéleményt készítő orvos legalább négy, nagy valószínűséggel ugyanattól a lábtól származó rúgásnyomokat vélt felfedezni Simon koponyáján. Galambos cipőin azonban a szerológusok nem találtak vérnyomokat, igaz, a másik három gyanúsítottén sem.

A napokban Galambos János nyilatkozott a Népszabadságnak és a Kék fény riporterének. Azt, hogy szerinte mi történt a bárban, miért robbant ki verekedés közte, Simon és a biztonsági emberek között, majd mi történt később az utcán, szinte szó szerint ugyanúgy mesélte el, mint tizenhárom hónappal ezelőtt.

A bárpultnál ült, amikor Simon Tibor barátaival megérkezett, és pezsgőzni kezdett. Később csak arra figyelt fel, hogy Simon szóváltásba keveredik egy arab asztaltársasággal, majd - vélhetően azt hitte, közéjük tartozik - elé állt, és leköpte. Galambos egy ökölcsapással válaszolt a sértésre. Simon a földre került. Akkor meg a - Galambos emlékei szerint - viperákkal is felszerelkezett biztonságiak, akik Simont is, őt is alaposan elverték. Simonnak sikerült az ajtó felé menekülnie, a helyi rendfenntartók őt tovább üldözték. Galambos felállt, és elindult az ajtó felé.

- Egyszer csak utolért egy biztonsági ember, és mondott valamit, amitől nagyon ideges lettem - idézi fel a történteket. - Talán a verekedés közben tönkrement ruhámra tett megjegyzést, de nem emlékszem, csak arra, hogy elborult az agyam, és én is Simon után rohantam. Amikor szembekerültem, ököllel az arcába csaptam. Elesett, akkor még a hátsójába rúgtam egyet, és elmentem. Hárman vagy négyen még ott maradtak körülötte, sőt jajveszékelt ott egy nő is, de azt nem tudom, hogy ő kivel volt.

Galambos úgy érzi, a többiek azt a látszatot akarták kelteni, mintha ő lenne mindenért a felelős. El akarták hitetni a hatóságokkal, hogy van egy főbűnös, aki a végzetes ökölcsapást mérte Simon Tibor fejére, a többiek "csak ott voltak éppen".

- Én nem viszem el mások helyett a balhét - szögezte le a börtönben adott interjúban Galambos. - Vállalom a felelősséget azért, amit tettem, azért, hogy részt vettem a verekedésben, hogy miután leköpött, megütöttem. Hülyeség volt ezután még utána menni, csak azért, mert miatta megvertek a biztonságiak és tönkrement a ruhám, tudom. Ezért és az utcái ökölcsapásért elfogadom, amit kiszabnak rám. De nem én rúgtam szét Simon Tibor fejét�

Az új orvos szakértői vélemény megismerése után egy másik gyanúsított védője is kérte a bíróságot új szakértők kirendelésére. Állítólag még közlekedésbiztonsági szakértők is vizsgálódnak majd az ügyben, hogy minél pontosabban rekonstruálhatók legyenek a történtek. Azt, hogy mikor kerül bíróság elé a halált okozó testi sértéssel vádolt négy férfi ügye és hogy az újabb és újabb szakértői vélemények fényében változik-e a vádlottak tettének megítélése, ma még nem tudható.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.