Észak-Korea felfüggeszti atomprogramját?

Észak-Korea felajánlotta, hogy felfüggeszti atomprogramját, ha Washington változtat ellenséges magatartásán. Erről egy kínai tisztviselő tájékoztatta tegnap a nyugati diplomatákat Pekingben. Phenjan felvetette, hogy felfüggesztené a rakétakísérleteket és a rakétaexportot, s beengedné az országba a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőreit is. Egyelőre nem tudni, hogy erről miért egy kínai tisztviselő adott tájékoztatást.

Mindennek természetesen az a feltétele, hogy Washington állítsa helyre a diplomáciai kapcsolatokat Észak-Koreával. Phenjan ugyanakkor módosított korábbi álláspontján, és már nem ragaszkodik az amerikai-koreai kétoldalú tárgyalásokhoz, csupán a kapcsolatok "valamilyen" rendezését tartja fontosnak.

A múlt héten Pekingben tárgyaló James Kelly amerikai államtitkárt arról tájékoztatták észak-koreai illetékesek, hogy Phenjannak már van atombombája, és szükség esetén akár többet is elő tud állítani. A mostani békülékeny gesztus ellenére Phenjan különleges akciókat helyezett kilátásba, ha az USA bármilyen "trükköt" fontolgat. Észak-Korea előkelő helyet foglal el George W. Bush elnök "haramia államokat" tartalmazó listáján.

Amerikai illetékesek egyelőre nem kommentálták az észak-koreai javaslatot. Colin Powell amerikai külügyminiszter mindössze annyit mondott, hogy Washington tanulmányozza a felvetéseket.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.