Megoldatlan az őssejttárolás

Pert kíván indítani születendő gyermeke köldökzsinórvérének őssejtbankba helyezése érdekében egy sárbogárdi kismama. Magyarországon jelenleg nincs őssejtek tárolására engedéllyel rendelkező intézmény, jogi szempontból ráadásul az sem egyértelmű, hogy ki ellen lehetne egy ilyen bírósági keresetet benyújtani.

Mint szerdán az MTV Híradója beszámolt róla, egy sárbogárdi kismama - önrendelkezési jogának sérülésére hivatkozva - bírósági keresettel akarja kikényszeríteni, hogy a születendő gyermeke köldökzsinórvéréből izolált őssejteket őssejtbankba helyeztethesse. Az asszony már szerződést kötött egy magyarországi vállalkozással az őssejtek tárolására, az illető cég azonban - az Egészségügyi Tudományos Tanács állásfoglalására hivatkozva - a közelmúltban felfüggesztette a tevékenységét.

A köldökzsinórvérből nyert őssejteket elsősorban a vérképző szervek betegségeinek gyógyítására használják, főként csontvelő-átültetéseknél. A szülés után feleslegessé váló köldökzsinórban sok, nem specializálódott őssejt található, amelyek vérbankban tárolva nemcsak a donor gyógyítására használhatók fel, hanem elvileg mások egészségének helyreállítására is. A környező országok közül Magyarországon kívül csak Romániában és Ukrajnában nincs köldökzsinórvér-bank. A gyermekük őssejtjeit tárolni szándékozó szülők eddig egy magánvállalkozás, a Sejtbank Kft. szolgáltatásait vehették igénybe. A cég a svájci bejegyzésű Cryo-Cell magyarországi képviseleteként eddig több mint 900 kismamától kapott megbízást, hogy 296 ezer forintért egy belgiumi őssejtbankban 20 évre elraktározza a szülésnél levett köldökzsinórvért. Ilyen típusú egészségügyi szolgáltatásra az ÁNTSZ adhat engedélyt az ETT etikai hozzájárulása alapján. Az ETT azonban egyelőre nem szolgáltatásnak, hanem kutatásnak tekinti az őssejtbanki tevékenységeket, s annak megfelelő adatokat - mindenekelőtt kutatási tervet - kér a jelentkezőktől. A testület - Mandl József, az ETT titkára szerint - eddig nem bírált el az őssejtek felhasználására vonatkozó terveket (ugyanakkor már három cég is érdeklődött a feltételekről), így jelenleg Magyarországon egyetlen kutatócsoport sem rendelkezik erre feljogosító engedéllyel.

A lapunk által megkérdezett szakértők szerint etikailag tisztázatlan, fel lehet-e használni a külföldre vitt őssejteket. Egyrészt a hazai transzplantációs centrumok csak olyan "alapanyaggal" dolgozhatnak, aminek az eredetét, a tárolás körülményeit pontosan dokumentálni lehet, másrészt pedig Magyarországról jogszerűen nem lehet magánúton külföldre vinni emberi szöveteket, illetve szerveket. Az említett perrel kapcsolatban az is kérdéses, hogy ki ellen lehetne benyújtani a keresetet, hiszen a köldökzsinórvér levételét és elraktározását senki sem tiltotta (nem is tilthatja) meg.

Az őssejttárolásban üzletet látó cégek mellett egy tíztagú - a hazai transzplantációs centrumokból, illetve az Országos Gyógyszerészeti Központból álló - konzorcium is készül az első hazai őssejtbank létrehozására. A szerveződés 2001-ben 230 millió forintot nyert - részben az őssejtbank létrehozására - a Széchenyi-terv pályázatán. Lapunk úgy tudja, a konzorcium résztvevői rendelkeznek a szükséges tárolókapacitással és szakembergárdával, így - ha az ETT-állásfoglalás birtokában megkapnák az ÁNTSZ engedélyét - akár egy héten belül megkezdhetnék az őssejttárolást.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.