Két vírus okozza az atípusos tüdőgyulladást?

Nem egy, hanem legalább két vírus számlájára írható a világszerte több száz embert megbetegítő, és eddig 17 halálos áldozatot követelő atípusos tüdőgyulladás. A múlt hét végén azonosított paramyxovírusok mellett tegnap a közönséges influenza egyik variánsát is kimutatták a betegekben amerikai és hongkongi kutatók.

Valószínűleg a közönséges influenza vírusának új variánsa idézi elő az atípusos tüdőgyulladást (SRAS) - jelentették be Atlantában. Az amerikai Járványügyi és Megelőzési Központ (CDC) munkatársai szerint a kísérletek során a fertőzött személyek szervezetében egy koronavírus néven ismert mikrobát sikerült kimutatni. Ugyanerre az eredményre jutottak egyébként a hongkongi egyetem Malik Peiris által vezetett munkacsoport tagjai is. A CDC állásfoglalása szerint a végső bizonyosság érdekében további elemzésekre van szükség, többek között vírustenyésztésre, a vírus génállományának feltérképezésére, valamint a betegség különféle stádiumaiban lévő páciensek szövetmintáinak vizsgálatára. Peiris a New Scientist című neves tudományos folyóiratnak nyilatkozva kijelentette: elektronmikroszkópos vizsgálatokkal határozták meg a koronavírusok családjába tartozó kórokozót - ezek okozzák az influenzák harmadát.

Hongkongban, Tajvanon, Németországban és Kanadában a múlt hét végén azonosítottak a tüdőgyulladásért felelős paramyxovírusok családjába tartozó vírusokat. E család tagjai olyan betegségeket okoznak, mint a kanyaró vagy a mumpsz. A hongkongi egyetemen kidolgoztak egy diagnosztikai tesztet, amelynek segítségével a fertőzéstől számított ötödik és tizennegyedik nap között megállapítható a betegség. Peiris szerint elképzelhető, hogy a két vírus "együttműködésének" köszönhető a világjárvány.

Március 24-ig világszerte 456 SRAS-megbetegedést jelentettek, a fertőzött személyek közül 17-en meghaltak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 15-én felhívásban figyelmeztetett a betegség terjedésére, különös óvatosságra intve a Délkelet-Ázsia országaiban élő vagy ott megfordult embereket. Az atípusos tüdőgyulladás első eseteit Vietnamból és Dél-Kínából jelentették. Vietnamban tegnap tizenegy gyógyult beteget engedtek haza.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.