Háború, magas művészet

A Berlinalén az egyetlen kelet-európai műnek, a bosnyák elsőfilmes Jasmila Zbanic Grbavica című drámájának ítélte oda a Charlotte Rampling színésznő által vezetett zsűri a fődíjat, az Arany Medvét.

Az első közös kép Jolieról és Brad Pittről Budapesten

A Rózsák terén forgat Angelina Jolie.

3D-s mozi, házilagos kivitelben

Úgy látszik, nagyjából százévenként ismétli magát a filmtörténet. Az 1901-ben elsőnek forgatott magyar mozgókép, A táncz című a tánctörténet bemutatását tűzte ki célul.

Mi lesz veletek, pesti artmozik?

tt az ideje a rendszerváltásnak a budapesti artmozis piacon: Port Ferenc, a fővárosi tulajdonban lévő Budapest Film Zrt. igazgatója szerint az eddigi finanszírozási modell nem tartható fenn tovább.

Nem engedik forgatni Angelina Jolie-t?

Reméli, hogy az emberek nem ítélnek addig a filmjéről, amíg meg nem nézték - válaszolt a rendezői bemutatkozásán dolgozó Angelina Jolie a filmjével kapcsolatban felmerült boszniai aggályokra.

 

Angelina Jolie: előbb nézzék meg a filmet, azután ítélkezzenek

Reméli, hogy az emberek nem ítélnek addig a filmjéről, amíg meg nem nézték - válaszolt a rendezői bemutatkozásán dolgozó Angelina Jolie a filmjével kapcsolatban felmerült boszniai aggályokra. Mint leszögezte, a film sztorijával kapcsolatban nincs alapjuk az aggodalmaknak.

Az egyelőre Cím nélküli boszniai háborús szerelmi történet "munkacímmel" készülő játékfilm forgatása több mint két hete kezdődött meg Magyarországon, de a tervek szerint a későbbiekben boszniai és szerbiai helyszíneken is dolgozik a stáb.

Angelina Jolie az első általa rendezett filmjének budapesti forgatási helyszínén
Budapest, 2010. október 14. Angelina Jolie amerikai színésznő megy az első általa rendezett, Untitled Bosnian War Love Story munkacímű boszniai polgárháborús filmjének budapesti forgatási helyszínén. MTI Fotó: Kallos Bea

A forgatókönyvet, amelyet az Oscar-díjas színésznő írt, Graham King producer úgy foglalta össze, hogy az egy szerb férfi és egy bosnyák nő története, akiknek szerelmét befolyásolja az 1992-ben kitört balkáni háború. Boszniában azonban - ahol a háború alatt megerőszakolt sok ezernyi női áldozat miatt ez rendkívül kényes téma - úgy interpretálták a történetet, hogy az egy muzulmán nő és az őt megerőszakoló férfi szerelmét ábrázolja. A háború női áldozatainak boszniai szövetsége ezért a produkció boszniai forgatási engedélyének visszavonását követelte a hatóságoktól.

Az illetékes bosnyák tárca szerdán visszavonta a stáb szarajevói forgatási engedélyét. Gavrilo Grahovac kulturális miniszter indoklásában arra hivatkozott, hogy nem csatolták a kérelemhez a forgatókönyvet. Ugyanakkor azt is jelezte, hogy csak abban az esetben adja ki ismét az engedélyt, ha a könyv nem arról szól, amiről a női áldozatok szövetsége tájékoztatta - számolt be róla a bbc.co.uk.

A film producerei az engedély visszavonását csütörtökön "tisztán technikai problémának" minősítették, és a produkció szarajevói partnerei közölték, hogy a forgatókönyvet már el is juttatták a miniszterhez.

A bbc.co.uk értesülése szerint Jolie már a múlt héten írt a boszniai női szervezetnek, amelyben megnyugtatta őket filmje felől, és azt kérte, ne ítéljenek azelőtt, mielőtt látták volna.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.