Többen a Fidesz nevében készülnek ajánlószelvényt gyűjteni

A Fidesz információi szerint többen arra készülnek, hogy kihasználva a párt népszerűségét, a választókat megtévesztve, a Fidesz nevében gyűjtsenek ajánlószelvényeket.

Menni, csengetni, elkérni

Miközben már mindenki a pártok áprilisban megszerzendő százalékaira tippel, ez előtt van még egy korántsem jelentéktelen menet – a kopogtatócédulák begyűjtése. Látszólag a feladatban nincs semmi különös.

A héten postázzák a kopogtatócédulákat

Ezen a héten kézbesítik az érintett több mint 8 millió választópolgárnak az áprilisi országgyűlési választásról szóló értesítőt és az immár biztonsági elemekkel ellátott ajánlószelvényt.

Csak zaklatás nélkül gyűjthető ajánlócédula

És nem mindenhol: nem kérhetik munkahelyeken, egészségügyi, közigazgatási vagy önkormányzati intézményekben, valamint a közösségi közlekedés járművein.

MDF: törvényes Bokros mesekönyvét ajándékba adni

Az MDF szerint törvényes kampányuk része az, hogy Bokros Lajos miniszterelnök-jelölt mesekönyvét adják ajándékba azoknak, akik leadták az ajánlószelvényüket.

 

Ajánlószelvényekért törtek fel több száz postaládát?

Több száz levélszekrényt törtek fel két nap alatt a főváros VII., VIII. és X. kerületében; a rendőrség vizsgálja, mi tűnt el.

Kedden a Józsefvárosban hat különböző utcában található lakóépületben közel száz levélszekrényt törtek fel ismeretlenek, Kőbányán több tucat feltört postaládáról van jelenleg információja a rendőrségnek - olvasható a BRFK honlapján. Szerda délelőtt Erzsébetvárosból érkezett bejelentés, hogy a Rottenbiller utcában is felfeszítették a levélszekrényeket.

Egy rendőr helyszíneli a feltört postaládákat a főváros VIII. kerületében
Budapest, 2010. február 9. Egy rendőr helyszíneli a feltört postaládákat a főváros VIII. kerületében, egy Köztársaság téri lakóépületben ahol ismeretlenek a levélládák mintegy felét megrongálták és tartalmukat elvitték. A rendőrők véleménye szerint elképzelhető, hogy az országgyűlési választások ajánlószelvényeiért törték fel a postaládákat, miután a VIII. kerületben már több helyen is előfordult, hogy megrongálták a postaládákat. MTI Fotó: Soós Lajos

A rendőrség egyenlőre adatokat gyűjt azzal kapcsolatban, hogy mi tűnhetett el a postaládákból. Tart annak megállapítása is, hogy az egyes rongálásokkal milyen mértékű anyagi kárt okoztak.

Az MTI munkatársa kedden arról számolt be, hogy az egyik Köztársaság téri lakóépületben a levélszekrények mintegy felét törték fell. Az egyik helyszínelő rendőr azt mondta: "az ajánlószelvényekért feltörték a postaládákat".

Nem tud érvényes ajánlást tenni az a választópolgár, akinek ellopják az ajánlószelvényét, és azzal csalást követnek el, mert a hiteles és a hamis ajánlást is érvényteleníti a szűrőrendszer.

A jogszabály szerint aki e héten nem kapja meg az ajánlószelvényét és az értesítőjét, a választási iroda vezetőjétől (a jegyzőtől) egy alkalommal kérhet másikat. A korábbi választásoknál előfordult, hogy ismeretlenek levélszekrényeket törtek fel, mivel az ajánlószelvényekkel együtt kézbesítik a választópolgárnak a névjegyzékbe vételről szóló értesítőt, amely tartalmazza az ajánláshoz szükséges személyes adatokat is.

Ha az első alkalommal (általában postai úton) kézbesített ajánlószelvénnyel valaki visszaél, tehát azzal - az értesítőből származó adatokat felhasználva - ajánlást ad le, akkor az újonnan kiadott szelvényt hiába tölti ki hitelesen a tulajdonosa, mert a különböző szűrések után mindkettőt érvényteleníti a rendszer.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.