Szeretetkommandó

Hallottál már az ingyenes ölelésről? No nem arra gondolok, mikor reggelente búcsúzóul egymás nyakába omlik a család, nem is fülledten erotikus ölelésekre, hanem csak úgy. Emberbarátilag. Vagyis felpingálod akár egy kartonlapra hogy: INGYEN ÖLELÉS, aztán cirkálsz vele az utcán. Hátha igényli valaki.

Terjedőben a többgenerációs családmodell

Az elmúlt három évtizedben érezhetően megváltoztak az amerikai családok együttélési szokásai a Pew Research Center kutatása szerint.

Akkor vagyok beteg ha nem dolgozhatok

Többször közzétettünk már olyan, a Cicsero.net által készített felvételeket, amelyek a Csereháton élők helyzetét mutatták be. Ezúttal egy tomori asszony, a 73 éves Mészáros Jolán mesél arról, miként éli meg a - mint mondja - "keserves" hétköznapokat.

Kalifornia a melegházasság mellett

A kaliforniai lakosok jelentős része engedélyezné az azonos neműek házasságát a Public Policy Institute of California kutatása szerint.

Mégiscsak papír teszi a párkapcsolatot

Könnyebben hajlanak a szakításra az együtt élő párok, mint házasságban élő társaik – derül ki egy brit kutatásból.

 

AI: Európa vessen véget a romák diszkriminációjának!

Az Amnesty International felszólítja az Európai Uniót és tagállamait, tegyenek konkrét lépéseket annak érdekében, hogy véget vessenek a diszkrimináció, a szegénység és a társadalmi kirekesztés ördögi körének, amely a romákat sújtja Európa-szerte.

A második EU roma csúcstalálkozó alkalmából, melyre 2010. április 8-án, Spanyolországban, Córdobában kerül sor, az Amnesty International felszólítja az EU-t, hogy olyan átfogó stratégiát dolgozzon ki, mely biztosítja a romák egyenlő jogait és diszkrimináció-mentességét.

"Annak ellenére, hogy romák milliói szenvednek diszkriminációtól az egész kontinensen, az EU nem vonja felelősségre a nemzeti hatóságokat kötelezettségeik elmulasztása miatt" - nyilatkozta Claudio Cordone, az Amnesty International ideiglenes főtitkára.

"Az EU vezetőinek konkrét cselekvési tervet kell elfogadniuk, amely a roma közösségek emberi jogainak megsértésére hívja fel a figyelmet. Az EU-nak hangot kell emelnie a rasszista támadások és gyűlöletbeszédek ellen, és konkrét lépéseket kell tennie a diszkrimináció megszüntetése érdekében, amely a lakhatáshoz, oktatáshoz, egészségügyhöz és munkához való hozzáférésben egyaránt megnyilvánul" - tette hozzá a főtitkár.

Az Amnesty International más roma és civil szervezetekkel együtt, számos mulasztást tárt fel sok európai országban, melynek során a hatóságok nem biztosították a roma közösségek számára a diszkrimináció-mentességet az állami és nem állami szereplők részéről. Az emberi jogi szervezet rávilágít arra is, hogy a roma gyerekek iskolai szegregációját és a roma közösségek megfelelő lakhatáshoz való jogai továbbra sem garantáltak.

Az Amnesty International által megjelentetett "Állítsák meg a romák erőszakos kilakoltatását Európában" című jelentés - amelyet lapunkhoz is eljuttattak - részletesen taglalja, hogy hogyan esnek áldozatul Európában a roma közösségek a célzott, erőszakos kilakoltatásoknak.

Az elhanyagolt környékeken élő roma közösségeket gyakran kilakoltatják otthonaikból anélkül, hogy előzetesen értesítenék őket, vagy konzultálnának velük, illetve megfelelő szálláslehetőséget kínálnának fel nekik alternatívaként. Ennek eredményeképpen az erőszakos kilakoltatások áldozatai gyakran hajléktalanokká válnak, és arra kényszerülnek, hogy elkeserítő lakás- és életkörülmények között éljenek. Sokan elvesztik vagyontárgyaikat és az oktatáshoz, foglalkoztatáshoz és közszolgáltatásokhoz való hozzáférésüket is.

Az Amnesty International jelentése bemutatja, hogy az európai kormányok - például Bulgáriában, Görögországban, Olaszországban, Romániában és Szerbiában - hogyan hajtottak végre erőszakos kilakoltatásokat, megszegve ezzel nemzetközi kötelezettségeiket. Azzal, hogy a roma közösségek tagjai számára nem ajánlottak fel megfelelő szálláshelyet cserébe, vagy hogy elkülönített lakóhelyekre telepítették őket, a hatóságok tovább mélyítették a romák szegregációját.

"A romák európai polgárok, így az európai vezetőknek biztosítaniuk kell, hogy ők is ugyanolyan jogokkal és kötelezettségekkel rendelkezzenek, mint a többi állampolgár. Európában, a 21. században már nem létezhetnek másodrangú állampolgárok" - mondta Claudio Cordone.

"A córdobai csúcstalálkozón az EU vezetőinek egy átfogó uniós kerettervet kell elfogadniuk, amely a romák európai diszkriminációja ellen hoz hatékony intézkedéseket. Az EU-nak ki kell nyilvánítania politikai szándékát a romák társadalmi befogadása mellett" - áll az Amnesty International jelentésében.

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.