Afganisztán...második Vietnam lesz?

A háború 2001. október 7-én kezdődött. Eredetileg Osama bin Laden volt a célszemély, évek óta nem is hallunk róla és az Al Kaidáról is alig. Mostanra ott állomásozik 70-100 ezer külföldi katona, a fele amerikai, a másik fele a NATO csapatok harcosa.

Gyilkos szoba vagy gyilkos világ?

Az '50-es években beindultak azok a programok, amelyek az emberi viselkedés megváltoztatását célozták. Eredetileg önként vállalkozókkal kísérleteztek, de később kiterjesztették olyanokra is, akik már nem tudták, hogy kísérleteznek velük.

133 katona, meg kettő

Tavaly karácsonykor megállt a forgalom az ünnepi díszbe öltöztetett utcákon. Egyszerre öt brit katona holttestét szállították haza Afganisztánból. A brit lap főcíme: Szívszaggató látvány.

Öngyilkos merénylet Afganisztánban - civil áldozatokkal

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Kandahárban.

A hamis biztonságérzet ára

A karácsonykor meghiúsított repülőgép-merénylet óta a kormányok és a repülőtéri szolgálatok egyre-másra szigorítják a biztonsági előírásokat.

 

A terrorizmus fellegvárai

Már senki sem lepődött meg, amikor a detroiti repülőjáraton leleplezett merénylőről kiderült, hogy Jemenben képezték ki. Ez az ország pont olyan, mint az iszlám világ többi elbukó állama, mint például Afganisztán vagy Szomália – írja az Expressen nevű svéd napilap.

A párhuzamok több, mint feltűnőek, sőt sokkolóak is. Ezek az államok gyengék, gazdaságuk szétzilált, a 21. század kezdetén nem találnak önmagukra, és gyökereikhez sem tudnak visszatérni, hisz polgárháború sújtja őket, klánok harca és általános szegénység.

Többnyire valamennyinek Nyugat-barát kormánya van, amelyeket azonban külföldi országok jóindulata, érdekei és pénze, valamint hadserege tart hatalmon. Ennélfogva a fővárost övező néhány kilométeres sávot leszámítva nem ellenőrzik az országot, mi több azt esküdt ellenfeleik tartják azt kézben.

Mindezenközben aligha lehet csodálkozni – írja az Expressen –, ha az Amerika- és Nyugat-ellenesség úgy terjed, mint valamilyen megfékezhetetlen járvány, és ez még kilátástalanabbá teszi az al-Kaida elleni harcot.

 

Forrás: globusz.net

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.