A Taser több száz ember életét oltotta ki

A bénító elektromos impulzusokat kibocsátó Taser pisztolyok ölni is képesek, ezért a rendőröknek csak végső esetben szabadna használniuk azokat - figyelmeztetett legfrissebb jelentésében az Amnesty International.

Az emberjogvédő szervezet felhívja a figyelmet arra, hogy 334 ember halt meg az Egyesült Államokban 2001 és 2008 augusztusa között, miután Taser pisztolyból leadott lövéstől elektrosokk érte. Az Amnesty uganakkor elismeri, hogy ez az áramütés csak ötven esetben okozta az áldozat közvetlen halálát.

A jelentés megállapítja: a Taser nem az a "nem-halálos" fegyver, mint aminek beállítják, éppen ezért csak végső esetben lenne szabad használni. Az a gond vele, hogy természeténél fogva "visszaélések forrása", mivel könnyű szállítani és használni, gombnyomásra működik, erős fájdalmat okoz, de nem hagy jelentős nyomot.

A jelentés, amely az Egyesült Államokban végzett boncolásokra támaszkodik, emlékeztet, hogy a Taserrel ártalmatlanná tett emberek 90 százaléka az adott pillanatban nem viselt fegyvert és nem jelentett veszélyt senkire. Az AI egy orvos esetét emeli ki, aki epilepsziás rohamot kapott vezetés közben, és balesetet okozott. A roham utáni állapotában képtelen volt engedelmeskedni a rendőri utasításoknak, ezért lőttek rá. A szervezet megemlít olyan eseteket is, amelyekben terhes nők, iskolások vagy idős, szellemileg leépült emberek ellen használtak Tasert.

A Taser egy 50 ezer voltos impulzust bocsát ki a célba vett személyre, és blokkolja az idegrendszerét. Ezt a fegyvert több tucat ország, köztük az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Franciaország rendfenntartó erői használják, és a lőfegyvereknél kevésbé veszélyes alternatívaként állítják be. November végén az Amnesty bírálta a brit kormány döntését, mely szerint 10 ezer Tasert vásárolnak az angol és walesi rendőrség számára, amelynek tagjai normális körülmények között nem viselnek fegyvert.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.